Без изненади от стрес тестовете

Без изненади от стрес тестовете | StandartNews.com

Лъчезар Богданов,
икономист от "Индъстри уоч"

Заключението на Управителния съвет на БНБ от стрес теста на банките, че банковата система на страната е стабилна, което представи управителят на БНБ Димитър Радев, не е новина. Защото всички данни и прегледът през последните 5-10 г. дават сериозни основания за този извод. Вторият и третият извод, че капиталовата адекватност на всяка една банка остава над минималните регулаторни изисквания и че резултатите от прегледа не налагат публична подкрепа на банките с ресурси, финансирани от държавния бюджет, са всъщност важните. Няма как обаче те да бъдат обект на по-задълбочен коментар, тъй като не са изнесени самите данни. Новината, че няма да се налага използването на публичен ресурс, е най-важната. А какво се е случвало в банковата система и дали и какво може да знаем повече за банковите практики в отделни банки, ще видим след събота.

Макропогледът върху българската банкова система и върху всички банки, гледани като съвкупност, наистина показва

изключително високо ниво на капиталова адекватност

и на осигуреност с капиталови буфери. Според мен никой не е очаквал, че оценката на прегледа на качеството на активите и последващият стрес тест ще открият нещо различно.
В своето изявление на сайта на Министерство на финансите финансовия министър Владислав Горанов намекна, че заделеният от правителството фискален буфер може да се използва за предсрочно изплащане на държавния дълг. Добрата макрополитика в дългосрочен план означава балансиран бюджет, ниски разходи и ниски данъци. А в резултат на това и по възможност - нисък държавен дълг. Защото държавният дълг е прехвърляне на задължения върху идните поколения. Така че при всяка една финансова възможност трябва да се действа в посока към намаляването му. Не бих казал, че е добра идея при възможност да се увеличават държавните разходи на макро ниво. Това, за което трябва да мислим, е за

по-добра ефективност на държавните разходи

в средносрочен и дългосрочен план. Разбира се, това не става от днес за утре, и от август за септември. Ето защо ми се струва, че в макропосока това звучи като добър политически сигнал. Като добра алтернатива на това да се каже: "Ето, понеже няма да има нужда да финансираме оздравяване на банки, дайте да похарчим този ресурс още следващия месец за закупуване на нови автомобили или да ремонтираме спешно още няколко градини". Неща, които са правени през годините. Спомняме си, че няколко години, когато имаше преизпълнение на приходите в бюджета, се случваха такива неща в последните 2 месеца от съответната година, особено в предизборни периоди.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай