Батков: Не върви да търся Сираков във Фейсбук

Трябваше да изживеем катарзис, отчита адвокатът

Батков: Не върви да търся Сираков във Фейсбук | StandartNews.com

Собственикът на "Левски" Тодор Батков даде светлина около проблемите в клуба веднага след срещата с тарторите на агитката. Ето какво каза той пред медиите.

- Г-н Батков, как премина разговорът с феновете след събитията във вторник?

- Изключително откровено. В едно те са прави. При това слабо представяне за пета поредна година, в която ковем две калъфки, а не знам дали ще стигнем и до там: не може в четири без десет да се обаждаме на шефа на Националния фенклуб и да кажем: след 10 минути обявяваме Петев за треньор. Сигурно грешката е моя, защото очевидно аз трябва да оправям всичко. Решението да започнат разговори с Петев бе взето още в петък (б.р. след 0:0 с "Локо" Сф). То бе мое, еднолично, след като се съветвах със Сираков и с Тонев. Помолих да бъдат започнати разговори с него с цел концепция, условия, а преговорите бяха вчера (б.р. вторник) и приключиха в 14,30 часа. Но не мога да не осъдя постъпката. Жалко и за "Левски", жалко и за Петев. Той не заслужаваше това. Така или иначе той се обади преди два часа и половина и ми каза, че при тази ситуация оттегля съгласието си и отказва да води "Левски". Имам пълно доверие на Антони Здравков, Мариан Христов и Елин Топузаков.

- Кой ще бъде старши треньор?

- Този, който има лиценз.

- Какво става с Иво Тонев и Наско Сираков?

- И двамата депозираха оставки. Един устно и писмено, а другият само устно. Няма да взема решение поне до мача с ЦСКА.

Най-лесно е да хвърлиш оставка

и да ми пожелаеш успех на срещата с феновете.

- Феновете ли избират треньорите на "Левски"?

- Не е вярно, но трябва да бъдат информирани, а не игнорирани. Все пак говорим за отбор, който е известен, че има най-многобройни и монолитни фенове, за разлика от други, които нямат.

- Чия е идеята за този треньорски екип?

- Моя, но естествено е съгласувана с Христо Йовов. Единственият наличен директор.

- Феновете как приеха това назначение и какво си казахте още?

- Пълна мобилизация за юбилея, както и за дербито с ЦСКА, така и за оставащите 14 срещи до края на есента. Те също обещаха монолитност и безрезервна подкрепа, което е много важно в тази ситуация у нас.

- Нормално ли е обаче феновете да определят съдбата на треньорите?

- В случая се получи нещо такова. Но не защото те правят това, а защото не бе разговаряно с тях достатъчно рано по тази тема в тази тежка и критична ситуация. Насложиха се доста такива случаи от подобен род, в които феновете бяха игнорирани.

- Какво ще прави Иво Тонев, тръгва си, но ще помага за стадиона?

- Има депозирана оставка - устно и формално. Казах ви, че ще мисля дали да я приема.

- Казахте, че вие също ще подадете оставка?

- Това е омагьосан кръг, защото трябва да я дам на себе си, защото съм мажоритарен собственик, както и пред още 133 лица.

- Има ли пари в "Левски"? Ще можете ли да свършите спокойно сезона?

- Не ме питайте. Но ще се справим, както досега.

- Ще получи ли Христо Йовов повече власт?

- Стига с това! Властие, двуВластие, триВластие и безпрецедентни случаи като вчерашния. Да ми

звънят хора от цяла Европа, дори и от Хаваите

Там живее българин, менджър на хотел.

- Притеснява ли ви случилото се в разговорите със спонсорите?

- Разбира се. И го казах на феновете. Станалото - станало, но ако продължаваме така, само ще пречат. Трябва да сме монолитни.

- А съжаляват ли за постъпката?

- Да. Включително и хора, които са били там.

- Защо нямаше полиция, след като се знаеше, че има някакво напрежение?

- Груба небрежност от служителите, но ние не можем да се пазим с полиция от собствените си привърженици. По-лошото е, че имаше достатъчно време от петък до вторник да се направят срещи и да се подготви левскарската общност. Това е работа на определени фактори, но както винаги отговорността стана моя.

- Как приемате думите на Сираков, че повече няма да стъпи на "Герена"? Не е ли доста тъжно?

- Вчера разговарях около час с него в стаята на Райко (б.р администратор на тима). Разбрахме се да се чуем днес (б.р. сряда). Телефонът му обаче е изключен. Няма как да го търся по Фейсбук, защото някак си не върви. Надявам се да си включи телефона.

- Появиха се слухове, че това е сценарий?

- Какво ли не се говори, дори се написаха декларации с пет удивителни! Величества, величия. Не припознавам себе си. Аз съм един от стотиците хиляди активни привърженици и един от милионите. Не се приемам за величие. Аз съм такъв, какъвто съм. Стоя здраво на земята.

- Не смятате ли, че това е и атака по вас - да оставите "Левски"?

- Всичко е възможно. Аз приемам мястото си в "Левски" като обществен дълг. Отборът да върви добре и да дава радост на хората в ежедневието. Но не е от куртоазия.

Спокойно можеше да съм анонимен

Да нямам два стенда. Да се радвам на живота, семейството, децата, лова. Говоря сериозно. Животът е кратък в сравнение с вечността. Но продължавам да съм мазохист и да търпя.

- Какво още ви кара да продължите?

- Чувството на отговорност.

- А кога "Левски" ще започне отново да радва хората?

- Надявам се да започне. А и калъфките бяха от миналото първенство. Преди това нямаше и такива. Очевидно трябва да изживеем някакъв катарзис. Дано случилото се вчера (б.р. във вторник) и освобождаването на Йоканович да е такъв. Надявам се да го покажем още в дербито и да отлепим от дъното, макар и с наличните сили.

- Феновете на "Левски" се обединиха срещу фигура като Наско Сираков, а подкрепят човек като Иво Тонев, който знаем как бе просрещнат в клуба?

- Не искам да вземам отношение по разни интерпретации.

- А как гледате на това?

- Всеки е добре дошъл да работи със сърце и душа за "Левски". Винаги това е бил критерият. Поканих Наско Сираков да се върне, въпреки горчилката от последните пет години, в името на "Левски". Няма повече за кога да отстъпваме на рубежа и да събираме калъфки.

- Трябва да търсите нов директор за школата, защото Здравков няма право да изпълнява две функции?

- Ще решим този въпрос. Имам идеи. Школата никога не е била на заден план. "А" група процъфтява благодарение на нея. Но не "Левски", а другите отбори.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай