Балтова: До дни няма да се чака при влизане в Гърция

Министри на среща с туристическия бранш, решават финансови проблеми

Балтова: До дни няма да се чака при влизане в Гърция | StandartNews.com

Водят се разговори за отваряне и на други гранични пунктове с Гърция, освен "Кулата", за да бъдат избегнати часовете чакане. Очаквам до седмица или няколко дни този проблем да бъде преодолян.  Това заяви служебният министър на туризма доц. д-р Стела Балтова пред БНТ. Според гърците правенето на тестове на граничните пунктове е причината за образуването на тапите. 

По думите й съвсем скоро се очаква облекчаване и на мерките за влизане на туристи у нас.

"Имам уверението от здравния министър, че ще бъде увеличена възрастта за влизане на деца без PCR тест, надявам се това да стане още днес.", категотегорична бе тя, като допълни, че ваксинирането би трябвало да се превърне във фирмена политика. В опит да привлекат повече туристи редица концесионери намалиха и цените на сянката и лежанката на плажа.

"Вече имаме близо 30 плажа с безплатни чадъри и принадлежности, на много други цените са между 1 и 6 лева", обясни министърът.

Във връзка с финансовите проблеми на голям гръцки туроператор, който работи на пазар България, Балтова подчерта, че още миналата седмица е изпратила писмо до гръцкия министър на туризма хари Теохарис. Той пък я е уверил, че всички българи, които са настанени в южната ни съседка, ще могат да изкарат своята почивка съвсем спокойно.

Това обаче не важи за предстоящите пътувания, тъй като туроператорът не разполага с Гаранционен фонд, който да покрие загубите на туристи при евентуален фалит.

Министърът на туризма коментира още, че по-късно днес ще бъде проведена среща между нея и бранша, в която ще вземат участие и вицепремиерът и социален министър Гълъб Донев, министрите на икономиката и финансите. По време на нея ще бъдат представени мерки от икономически и финансов характер за бизнеса. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай