Балкански прелести от китарата на Стефановски

Македонецът вдигна на крака София Лайв клуб

Балкански прелести от китарата на Стефановски | StandartNews.com

София. Влатко Стефановски сътвори истински празник с камерен привкус за ценители. В четвъртък вечер македонецът привика стотици фенове в Sofia Live Club и заби повече от двучасово шоу. Триото от китара (Влатко), бас (Джоле Максимовски) и барабани (Дино Милосавлевич) бяха достатъчни за богат и чист звук, изстрелян през нови парчета и хитове от златните години на "Леб и сол".

Поводът за вълнуващата среща на Стефановски с българската публика беше новият му албум "Сеир", който ще излезе на пазара до десетина дни. Влатко започна с три песни от "Сеир" с приятно блусарско звучене. Майсторът на китарата скоро заби и шлагера, който театралните фенове знаят от хита в Народния театър "Хъшове" - "Бел кон", чиито текст и мелодия бяха подети от публиката. Последваха фолклорни мотиви, изсвирени и усложнени до предела на умението да си служиш със струнен инструмент. Влатко смени две китари и докара страхотно клубно звучене - от тези концерти, които са за малко публика, но много по-интимни от масовките по стадионите.

Стефановски е носител на съвсем рядка широта - едновременно блусар, обигран напълно в рокаджийското звучене, и несравним майстор, когато задърпа балканската струна. Обикновено музикантите се специализират в Изток или Запад; Влатко обаче ги обединява най-безскрупулно и виртуозно до степен, в която трудно можеш да определиш коя е запазената му марка - много са.

Освен всичко Стефановски спокойно редува и два други музикантски подхода - стройни парчета с изрядна композиция в раздела "популярен хит", последвани минути по-късно от страховити импровизации, в които техниката и скоростта на свирене втрещяват и най-подготвените в музикален аспект слушатели. Никак не му отстъпва и басистът Джоле Максимовски. Най-често соло моментите са територия на барабаните или китарата; в София Лайв обаче прогърмя нечовешко изпълнение само на бас. Максимовски вдигна толкова летвата с четириструнната си импровизация, че дори фронтменът Стефановски за кратко изгуби лидерската си позиция. Лудите сола се укротиха в трогващата "Cuvam noc od budnih"

Финалът на шоуто бе отреден за "Йовано, Йованке", във вариант, в който мелодията фундамент се надгради в невероятни степени, орнаменти и идеи.

Нестихващите аплодисменти на публиката върнаха музикантите още веднъж на сцената след края на официалната програма за две специални изпълнения - "Учи ме ме, майко, карай ме", след която емоцията стана равнинна и спокойна с нежната "Бистра вода".

Влатко пусна и няколко от приятните локални философии, които винаги радват със самоиронията си.

"Сеирът е особено състояние на балкански дзен. Най-точното определение на тази дума, характерна за начина на мислене по нашите географски ширини, е:

"Състояние, в което си пасивен в активността си и активен в пасивността си"

гласи философията на Влатко, на която е построен новият му албум. Водовъртежът от различни стилове, които преливат един в друг с майсторска лекота, Стефановски обяснява така: "Добрата музика няма стилове и граници. Тя е над всякакви теории и етикети. Не е важно и времето, в което се създава. Тя е вечна. Когато създавам дадено парче, просто следвам интуицията си. Понякога обичам да вдигам шум на сцената, покачва ти адреналина".

Досущ като колегата си по душа и стил Горан Брегович, Стефановски не пропуска да сподели и няколко политически послания. Този път изсвири просто два тона. Първият бе извиване на звука към високото - нещо, което определи като "Човешкия дух". Второто - неприятен, бучащ тон, дразнещ слуха - "това са политиците", поясни после китаристът.

В йерархията му на любими китаристи са Джеф Бек, Джими Хендрикс, Ерик Клептън, Алвин Лий, Джон Маклафлин. Притежава 25-26 китари: немного за инструменталист от неговия ранг.

"Това, което исках, вече го имам. Жена ми Гордана, дъщеря ми Ана и синът ми Ян, да са живи и здрави, са най-голямото ми богатство. Що се отнася до материалните блага - една къща на морето би ми дошла добре. Всъщност песента ми "Бел кон" е за вечната човешка мечта по нещата, които ни липсват", казва още македонецът.

Влатко Стефановски започва музикалната си кариера още като юноша в легендарната фюжън група "Леб и сол", смесваща македонски фолклорни мотиви с модерен рок. След 13 издадени албума и множество концерти по цял свят решава да се концентрира предимно върху солови проекти. Композира музика за филми и театрални спектакли, като сред безспорните му шедьоври е саундтракът към "Циганска магия". Стефановски е лидер и на европейския китарен проект Kings of Strings.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай