Български учени разказват за рисковете и решенията пред света с 3D филми

Инициатива на Софийския университет и Yettel „превежда“ чрез визуално изкуство какво значи устойчиво развитие

Български учени разказват за рисковете и решенията пред света с 3D филми | StandartNews.com

Свикнали сме науката да бъде затворена зад високите стени на академичния свят като нещо сложно и неразбираемо за обикновения човек. Съвременният прочит на редица изследвания и доказани факти обаче успешно „превежда“ тази комплексна материя на достъпен език. Пример за това е мобилният център за визуална наука „Калейдоскоп“. Чрез богатите възможности на дигиталното изкуство и аудио-визуалните ефекти, специално създадените 3D филми за устойчиво развитие вплитат науката в неповторимо сетивно преживяване за зрителите.

Проектът за популяризиране на климатичните и социални проблеми „Дни на визуалната наука“ цели да събуди интереса към важните теми за бъдещето ни. В края на февруари предстои премиерата на 3D филмите за устойчиво развитие „Светът в риск“ и „Надежда за бъдеще“ с автори учени от Софийския университет, а безплатните прожекции в специално изградения купол в Арена София ще продължат до 2 март. Инициативата на ESG Lab и Стопанския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ се осъществява с подкрепата на компании партньори, лидери в устойчивото управление, сред които е Yettel.

„Партньорството с устойчиви компании е особено ценно за нас, защото, от една страна, тези бизнеси вече са започнали диалога по темата и показват добрия пример за отговорно управление, а от друга, благодарение на тяхното доверие и финансиране успяхме да реализираме първите две прожекции, така че да са достъпни за всички“, коментира доц. Марина Стефанова, основател на „Калейдоскоп“ и зам.-декан „Устойчиво развитие, подкрепа и ангажираност“, Стопански факултет на СУ „Св. Климент Охридски“.

Колаборацията между Yettel и Стопанския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ стартира още през 2022 г. с обучение по програмата „Отговорно и устойчиво управление“ към Стопанския факултет. ESG Академията цели да надгради т.нар “green skills” сред работещите в телекома чрез нови знания и добри практики за ефективно използване на ресурсите в бизнеса и въвеждането на устойчиви технологии. Това е важна стъпка при създаването на стратегията за устойчиво развитие на Yettel, защото дава теоретичната база на експертите в телекома, изградили стратегията в четирите й ключови направления – околна среда, хора, технологии за устойчиво бъдеще и управление, основано на почтеност и прозрачност.

Една от заложените цели е компанията да достига до 2,5 млн. души годишно по темата за устойчивото развитие. Чрез редица информационни и рекламни кампании операторът насърчава екосъобразния начин на живот и помага на потребителите да бъдат по-отговорни към обществото и природата.

„Това, което научихме за вече почти двете години, през които работим активно по тази цел е, че не всички българи са запознати или приемат климатичните промени за реалност. А темпът, с който те настъпват, не позволява да губим много време, за да се убеждаваме колко е важна темата. Затова и решихме да обединим сили със Софийския университет в създаването на проекта „Калейдоскоп“ и реализирането на инициативата „Дни на визуалната наука“. Така успяхме да осигурим свободен достъп до тези две прожекции, чрез които вярваме, че знанието и интересът към устойчивот/о развитие само ще растат“, посочва Маргита Колчева, старши съветник „Устойчиво развитие“ в Yettel.

В компанията са убедени, че именно срещата на науката и изкуството и комуникацията с хората чрез прожекциите ще докоснат и най-скептичните. И това ще стане не само чрез емоции, но чрез данни и факти.

„Ние като учени вярваме в силата на знанието. Затова на разбираем език разкриваме настоящите рискове пред света и представяме възможностите, така че зрителите да могат да вземат своя информиран избор с ясна визия за бъдещето и последствията от него. Творческият подход на двата филма ясно показва, че всеки проблем може да бъде преодолян, ако хората са активни. Посланието е ясно – не можем да останем безразлични. С действието и бездействието си всеки от нас избира дали да бъде част от проблема или част от решението“, казва още доц. Стефанова.

От решаващо значение е готовността на хората да припознаят темата за устойчивост като своя, категорични са експертите. Към момента глобално картината не изглежда добре - според последния доклад по темата на ООН напредък има само по две от целите за устойчиво развитие, а при останалите 15 не могат да бъдат изпълнени заложените в плана параметри. И това се случва въпреки, че организации като Европейския съюз и местните правителства създават законодателство в тази сфера, а все повече компании работят за по-устойчиво управление на бизнесите си. Защо тогава все още липсват добрите резултати?

„Защото липсва третата важна заинтересована страна, а именно широката общественост. Тя има нужда да разбере повече за устойчивостта и да се убеди в значимостта ѝ. Постигането на реални резултати изисква и синергия между всички страни – регулатори, бизнес и общество. Затова и в Yettel вярваме, че е важно темата да достига до повече хора, за да може заедно да взимаме информирани решения в посока устойчивост“, заключва Маргита Колчева.

Къде можете да гледате прожекциите?

3D филмите „Светът в риск“ и „Надежда за бъдеще“ ще бъдат излъчени в рамките на „Дни на визуалната наука“ между 29 февруари и 2 март в специално изграден купол в Арена София. Достъпът до прожекциите е безплатен след предварителна регистрация в сайта на инициативата: https://kscope.space/programa/. Автори на филмите са учените от СУ „Св. Климент Охридски“, които в рамките на проекта „Калейдоскоп“ създават също електронна библиотека със систематизирана теоретична информация и преглед на актуалното състояние на устойчивостта според водещи световни научни, изследователски и доказани международни институции и организации.

Освен в София, през 2024 г. „Калейдоскоп“ ще излъчва прожекциите и в други градове от страната, за да могат повече хора да се докоснат до научните факти чрез модерните технологии за 3D mapping и визуализации.

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай