Сряда,

България грабна 72 купи на световното по математика в Бургас

От: Failed to load user -
A
A
A

Бургас. България си тръгна със 72 купи от световното по математика в Бургас, обявиха от пресцентъра на Министерство на образованието и науката. Златен медал за България спечели 12-годишният Иван Иванов – ученик в Софийската математическа гимназия „Паисий Хилендарски".

Сред престижните отличия, спечелени от българските отбори, са още – 12 сребърни, 21 бронзови и 38 награди „мерит", които се връчват на участниците, класирали се на четвърто място. Най-добри математици в света станаха състезателите от Филипините и Хонконг, а най-добрият математически резултат е присъден на филипинката Джингър Чонг във втора възрастова група и на Ю Хой Уай от Хонг Конг с максимален резултат в трета възрастова група. Наградите, раздадени според индивидуалното класиране, са: 40 златни медала, 86 сребърни, 100 бронзови и 83 „мерит" награди. В отборното и групово класиране участниците в двете възрастови групи завоюваха 24 златни, 48 сребърни и 72 бронзови купи, а в комплексното класиране – 2 златни, 2 сребърни и 2 бронзови купи. Това е равносметката от международното математическо състезание, чийто формат за първи път напуска границите на Азиатския континент и се провежда в европейска страна – България, с домакин град Бургас. В него взеха участие 1080 математици от цял свят.

Кметът на Община Бургас Димитър Николов лично награди участниците на официална церемония, която се проведе в Летния театър в града.

„Ще носим частица от това хармонично място в ума и сърцата си. Ще ни липсваш прекрасен Бургас!" С тези думи д-р Вен Сен Сун – председател на Изпълнителния комитет на Международното математическо състезание се обърна към аудиторията от сцената на Летния театър. Той не спести суперлативите си за Бургас и България, като отбеляза перфектната организация и гостоприемство, както и възможността да се опознае българската култура и да се сподели радостта от красивия Черноморски залив.

По традиция домакините, в лицето на заместник-кмета на община Бургас Йорданка Ананиева, предаде щафетата за следващо домакинство на представител от Корея. Корея ще бъде и следващата държава – домакин през 2014 година.

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички