Бъдещето е в широките партийни коалиции

Бъдещето е в широките партийни коалиции | StandartNews.com

Не сме решили кого ще подкрепим за президент, казва лидерът на БДЦ д-р Красимира Ковачка

- Г-жо Ковачка, как БДЦ ще участва на президентския вот? Ще издигнете ли собствен кандидат или обмисляте да дадете подкрепа на друга политическа сила? За кого, водени ли са разговори?

- Разговори по тази тема не са водени с никоя политическа партия. По простата причина, че нямаше за какво да се говори до момента, първата кандидат-президентска двойка се появи преди няколко дни. Това забавяне има причини, очевидно партиите оценяват отговорността на избора на държавен глава предвид проблемите в ЕС след Брекзит и терористичната вълна. Нямаме предварително решение за подкрепа на определена личност или партия и това ще се реши, след като се запознаем с програмите и личностите, които ще участват в избора за президент. Ще подкрепим тази програма, която е най-близко до нас и личността, която е широко приемана от обществото.

- Предвид променената външнополитическа ситуация, пък и вътрешнопартийното напрежение, какви качества се изискват от новия държавен глава?

- Съдбата помага на силния. Под сила в случая разбираме силен морал и авторитет на новия президент за постигане на успешна обединителна роля в разединеното ни общество. И още – личност, която ще засили самата институция защото ние считаме, че във времена на несигурност президентската институция трябва да бъде по-силна. Личност, която винаги да бъде "за" интересите на хората. Очакваме такава личност да спечели изборите и от това да спечелят всички.

- Каква е вашата оценка за отминалия политически сезон?

- Запазването на политическата стабилност в страната може би беше най-важния успех на парламента в отминалия сезон, защото само чрез такава стабилност се създава подходяща среда за провеждане на реформи. Провежданите реформи в законодателството изглежда не постигнаха очакваното темпо, но бе поставено добро начало. Независимо от всички спорове и противоречия

реформите продължиха навсякъде

в образованието, в съдебната, здравната и пенсионна системи. Без промени в тези ключови сфери не може да очакваме развитие и модернизиране на държавата. Засега обаче, извън реформите остава много важен сектор на страната – икономиката, и ние очакваме ново начало и за нея, защото без успешна икономика всички проблеми на страна само ще се задълбочават. От друга страна, предстои и прилагането на новите закони, защото доброто начало е само половината от работата. Администрацията, която ще изпълнява новите закони трябва да отговаря на новите изисквания.

- А с какво БДЦ може да се гордее през този политическия сезон?

- След местните избори през миналата година, в които нашата партия се оказа на пето място в страната, укрепването ни като партия продължи, защото се оказа, че политиката ни среща разбиране сред избирателите. Стабилността на парламента и правителството, която ние винаги сме поддържали, става все по-важна и подкрепяна и в обществото, и в парламента. Ролята на БДЦ за съхранението на тази стабилност в момент, когато бе поставена под съмнения, бе важна и днес това се признава от всички. Работата на нашите депутати и експертизата им в комисиите също среща признание. Не е необходимо да се премълчава, а това и не може да се скрие, ние днес сме търсен и уважаван партньор. Но за нас най-важното от всичко е подкрепата на нашите избиратели.

- Единни ли сте в парламентарната група, отмина ли кризата с партньорите ви от Народен съюз? Ще продължите ли сътрудничеството си с тях или ще търсите нови партньори?

- Не може да се говори за криза в нашите отношения с Народен съюз, но имаше известни проблеми, което е абсолютно нормално. Мирът и съгласието не са даденост, за тях трябва да се воюва. Така че, нашето сътрудничество с Народен съюз не е прекъсвано и със сигурност ще продължи. Нашите програми са близки, имаме изграден опит на взаимодействие и решаването на възникналите проблеми имаше само оздравителен характер.
Съгласието има много преимущества. И те са и за избирателите, и за държавата. Нашият парламент е партийно силно раздробен и това не е добре. Работата на парламента става по-тромава и постоянното търсене на компромиси между многото партии забавя управленски решения. Моята прогноза е, че в близко бъдеще ще се търсят решения за създаване на по-широки партийни коалиции. Коалицията на националистите за президентските избори е само начало на този процес.

- Заговори се, че след президентските избори може да има смени в кабинета. БДЦ има ли амбиции за включване в управлението?

- Смените в кабинета не са наш проблем. Засега

кабинетът излъчва спокойствие в работата си

Ние, разбира се, имаме собствени идеи за управление и иначе не може да бъде. Разбира се, че само в движение една партия набира сила. Още повече, че нашата програма се различава от тази на управляващите. Притежаваме и кръг от експерти, които могат да бъдат полезни в управлението. Но ние не разглеждаме участието си в управлението сега като реална възможност, нито пък някой е обсъждал това с нас.

- Вие сте известен лекар и уважаван здравен експерт. Удовлетворени ли сте от политиката, водена от здравния министър Петър Москов?

-Здравни реформи се провеждат постоянно в европейските държави. Основни причини за това са предимно финансови, тъй като цените на здравните услуги растат, поради новите лекарства и технологии, а населението застарява и това означава повече болни. Разбира се, важен е и стремежът към по-високо качество на тези услуги. У нас усещанията за ефекта от реформите са смесени. От една страна се промениха основни здравни закони и множество наредби, а от друга страна два от тези закона и десет наредби се оспорват в съда. От една страна се въвеждат съвременни технологии, а от друга - пръстовият идентификатор като начин на регистрация среща масово неодобрение и съпротива. Вече реформата е на две години, но все още извън нея е цялото обществено здраве. Остават множество проблеми и в общинското здравеопазване, и в лекарствената политика. Тъй като системата на здравеопазване е от изключително значение, а ефектът от реформите настъпва бавно и се оценява след време, според нас в този в момент е важно министерството да анализира точно здравния и икономически ефект от проведените реформи досега и след широк консенсус в здравата комисия на парламента да предложи продълженията на реформите.

- Вашата прогноза – ще има ли предсрочни парламентарни избори?

- В момента предсрочните избори не са в дневния ред на нито една политическа партия. И за това има причини – липса на идеи, програми и силни личности в опозиция, както и липса на сериозни проблеми в страната, които да предизвикат предизборна ситуация. Реално

партиите нямат готовност за предсрочни избори

Обратно, стабилността продължава да бъде от изключителна важност за всички, а нови избори могат да нарушат равновесието.

- Споделяте ли тезата, че не може да има лява и дясна политика, а само правилна?

- Има истина в твърдението за размиване на границата между ляво и дясно, поради използването и при десни, и при леви европейски правителства на инструменти и идеи от опонентите, с оглед решаване на конкретни задачи в реалната политика. Например, по време на сериозни финансови и икономически сътресения, е логично да има връщане към леви идеи. Поне историята познава успешни такива практики. В много европейски държави се създават и широки коалиции за управление, в които участват и леви, и десни партии. От друга страна, традиционните леви и десни партии в Европа са в криза и на тяхно място се появяват националистически или крайно леви или десни партии. Това вече крие опасности, най-малкото поради непредсказуемостта на поведение на новите партии.
Днес ЕС е изправен пред нелеки предизвикателства, свързани с излизането на Великобритания от съюза, терористичната вълна, миграцията и бавното излизане от икономическата криза и това изисква нова решителност и воля за преодоляването им. „Нова" Турция поставя въпроси пред всички. Тези проблеми стоят и пред нас и то с още по-голяма сила. За нас успешната политика за държавата днес трябва да бъде активна, но балансирана и предвидима, да се основава на широко съгласие в обществото и да усилва сътрудничеството и взаимодействието с държавите от ЕС.

- Какви са приоритетите, с които ще влезете наесен в Народното събрание?

- Ще се стремим нашите приоритети максимално да съвпадат с очакванията и исканията на хората. А хората очакват днес преди всичко стабилност. За това ние ще работим активно в законодателната сфера за укрепване на сигурността, ще подкрепим, но и ще търсим по-добри решения в Закона за противодействие на тероризма, ще искаме повече средства в бюджета за следващата година за министерство на отбраната и министерство на вътрешните работи, ще настояваме за активна външна политика за укрепване на ЕС и изработване на нова обща европейска позиция по въпросите на миграцията и тероризма. Ще работим активно и за реформи в икономиката ни. Очакваме здравната реформа да продължи в нова атмосфера и нов стил – с повече експертиза, прозрачност и анализ на ползите и рисковете от нея.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай