Армията попълва редиците си с кампания "Бъди войник"

Служителите в армията разчитат на подкрепа не само от страна на държавата, те търсят разбиране и от страна на обществото

Армията попълва редиците си с кампания "Бъди войник" | StandartNews.com

Българската армия със сериозен недостиг на войници. Към този момент незаетите позиции са за 5500 души. За да попълни редиците, министерството на отбраната стартира кампания "Бъди войник". Пари за новите попълнения ще има, каза пред NOVA заместник- началникът на отбраната генерал- лейтенант Димитър Илиев. 

Това е само малка част от екшъна, в който участват военнослужещите от Сухопътните войски, Военновъздушните и военноморските сили и 68-ма бригада ”Специални сили”. 

Атанас Стоев все още не е участвал в такива учения. Той е войник от 2-ри юли, на позиция печатар-военногеографска рота. 

„Е, мечтата е доста висока, ама нека първо да положим първото стъпало пък после ще продължим нагоре”, каза редник Стоев. 

Атанас не знае докъде ще стигне по стълбицата със званията, но е решен да остане в армията, въпреки недостатъците и трудностите на службата под знамената. 

„За мен специално няма недостатъци. Все пак ние, когато избираш да станеш военен ти си 24 часа, 7 дни в седмицата на разположение на армията, на държавата си”, обяснява войникът. 

В армията го привличат техниката, машините, оръжието. Все още не може да стреля, но това не е пречка да стане войник. 

За да привлече хора като Атанас Стоев министерството стартира кампанията „Бъди войник”. Обещава, че пари за новите попълнения ще има. 

„Да, има. Ние това, което правим не е голословно..вече сме свидетели, че в бюджета за отбрана има повече средства”, обясни началникът на отбраната ген. Димитър Илиев. 

Служителите в армията разчитат на подкрепа не само от страна на държавата, те търсят разбиране и от страна на обществото. 

„Ако ние сме разбрани и ако имаме подкрепата, ако тази професия е престижна, то обществото ще приеме, че трябва да отдели редица средства, за да има такива хора, които се занимават с националната сигурност”, каза още ген. Илиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай