Аристотел ме запали по петобоя

Аристотел ме запали по петобоя | StandartNews.com

Песните на Еминем надъхват най-много младия талант

В свободните бръмча с мотора, признава Явор Пешлеевски

Явор Пешлеевски е сред най-обещаващите ни таланти в модерния петобой. Завършва на престижното 5-о място на Младежките Олимпийски игри в Нанджин през 2014-а. Балкански шампион е за младежи. Любител е на високите скорости и най-вече на моторите. В гаража си притежава мощна "Хонда CVR", с която често може да бъде забелязан по улиците на София. За него както и за още млади таланти можете да гласувате на сайта www.bgchudesa.com. Вашият вот може да отиде за до 10 спортисти в двете възрастови групи. Можете да го правите всеки ден по веднъж. Единственото условие е да въведете валидна електронна поща, на която ще получите имейл, за да потвърдите избора си.

- Как се запалихте по петобоя?

- Още от много малък започнах да плувам, бях на не повече от 7 години. Започнах с плуване при Павлина Стоянова, която след по-малко от година ме препрати към съпруга й Васко Стоянов. Видя, че плуването ми върви и ме попита дали искам да бягам с големите в парка. Беше ми любопитно и отидох. След известно време ме попита дали искам да стрелям, фехтовам и да се кача на кон. Естествено бях заинтригуван и отидох до стрелбището на "Славия". Хареса ми и от там започна всичко.

- Защо петобой, а не просто плуване или бягане, например?

- Избрах петобой, а не просто една от дисциплините му, защото смятах, че ще бъде забавно. Исках да развия себе си в повече от една дисциплина. Всичко започна на шега, но вече нещата станаха сериозни.

- Този спорт включва пет напълно различни една от друга дисциплини. Коя от тях Ви е коронна?

- По моя лична преценка, фехтовката е най-силната ми дисциплина. Може би благодарение на нея взех квота за младежките олимпийски игри и там направих добро класиране.

- А коя е най-трудната?

- Най-трудната дисциплина безспорно е конната езда. Язди се само на финала, а конят се тегли на жребий. Всеки състезател има право на 20 минути да опознае и да подчини коня си, което в повечето случаи се оказва трудно за много от състезателите.

- Трудно ли е да тренирате нещо, което включва пет различни спорта и как съчетавате всичко това?

- Трудно е да тренираш 5 различни спорта. Всяка дисциплина си иска отделни тренировки. Аз правя между 4 и 6 тренировки дневно, като между тях ходя на лекции в университета. За първа година съм студент в СУ - публична администрация, но засега съм добре организиран и съчетавам спорта с учението отлично.

- Кой е Вашият идол в петобоя, а и в спорта като цяло?

- Идолът ми в петобоя е Александър Лесун от Русия. Безспорно той е най-добрият състезаващ се, и прави спорта да изглежда лесен. Възхищавам се също така на Майкъл Джордан и Майкъл Фелпс - най-великите за мен спортисти.

- До момента кой е най-незабравимият Ви миг?

- Най-незабравимият миг определено беше на младежките олимпийски игри, когато видях името си изписано на първо място на таблото след фехтовката.

- Коя е най-голямата Ви мечта?

- Мечтая за медал при мъжете. Това би си струвало целия този труд и време.

- Какви са шансовете Ви да се класираш за Олимпиадата в Рио?

- Реално шансовете ми не са много големи, но аз винаги съм подхождал оптимистично към всичко. Квоти се раздават до началото на месец юни. Дотогава има поне 5 състезания, на които ако се представя добре, със сигурност ще участвам в Рио.

- Какво бихте казал на читателите, за да ги привлечеш към петобоя? С какво този спорт е по-специален от другите?

- "Най-идеалните спортисти са петобойците, защото в техните тела, сила и бързина са съчетани в прекрасна хармония". Това е казал древногръцкия философ Аристотел. Мен лично тези думи ме привлякоха към петобоя. Точно и с това спортът е по-специален от другите. Модерният петобой развива човека както физически, така и психически. Учи на самодисциплина и воля, а това не се вижда при всеки спорт.

- Практикувате ли и други спортове и какви обичате да гледате?

- Често се събираме с приятели да играем баскетбол или волейбол. Това са спортовете, които практикувам и гледам, когато имам възможност.

- Какви са Вашите хобита и какво обичате да правиш в свободното си време?

- Моето хоби безспорно е мотоциклетизмът. Във всеки един свободен слънчев ден, излизам с мотора и правя обиколка не по- малка от 200-300 километра. Може би това е най-голямото удоволствие за мен.

- Имате ли любим филм и книга ? Кои са те ?

- Любимият ми филм е "4 minute mile", а книга - "Родени да тичат".

- Каква музика слушате?

- Слушам всякаква музика, но основно се мотивирам с Еминем.

- Имате ли приятелка и тя подкрепя ли Ви в начинанията ти?

- В момента съм необвързан. Семейството и приятелите ми са хората, на който дължа успехите си. Дори и да падна, те винаги са с мен.

- Смятате ли кампанията на "Стандарт" - "Спортните чудеса" ще постигне целта си, а именно да запали младите по спорта? А и трябва ли подобни кампании да се правят по-често в България?

- Смятам, че кампанията "Спортните чудеса" ще запали много млади таланти по различни спортове. По този начин те могат да се запознаят с различните спортове и да се ориентират към тях. По мое мнение, би било добре да се правят по-често такива кампании, защото спортовете ще се популяризират.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай