Арх. Влади Калинов: Вината е на наемателя, а не на собственика

При толкова струпани бутилки е трябвало да има газ сигнализатор

Арх. Влади Калинов: Вината е на наемателя, а не на собственика | StandartNews.com

След силния газов взрив в столичен китайски ресторант в неделя, "Стандарт" потърси мнението за случилото се на арх. Влади Калинов, шеф на дирекцията по строителен контрол в Столична община.

- Арх. Калинов, извършихте втори оглед на мястото на вчерашния взрив в китайския ресторант в центъра на столицата. Какво констатирахте?

- В момента колегите вземат проби от бетона, измерват, снимат. Дадохме им чертежи на сградата, които сме успели да намерим в годините назад. Предполагам, че след два дни ще имаме конкретно предложение и точно описание. Започваме да издирваме конструктивни проекти, за да видим как да се премахне пострадалата част от постройката, но без това да създаде проблеми с цялата конструкция.
За цялата сграда трябва да се изготви технически паспорт. Да се направи експертиза на конструкцията на цялата сграда, за да може да са спокойни хората оттук-нататък. Но това така или иначе трябваше да се случи по закон.

- Пострадала ли е основната носеща конструкция на сградата?

- Не е засегната. Сградите, които са по фронта на улицата, нямат проблеми за обитаване. Всъщност основните проблеми са в двуетажната пристройка, която е към вътрешния двор. В нея се е помещавал китайският ресторант.

- Установихте ли кой е собственикът на сградата?

- Според документите за собственост е физическо лице, българин. Една фирма е взела помещението под наем и го е преотдала на китаец под наем със съгласието на собственика.

- Доколко собственикът носи отговорност за това, което се е случило?

- Човекът не го е ползвал. Друг е въпросът, че този, който го е ползвал, е натрупал купчината газови бутилки в ресторанта и е допуснал изтичане на газ от 28-литровата бутилка. Мисля, че в помещения, в които се разполагат толкова бутилки, би трябвало да има елементарен газ-сигнализатор, за да може да предупреждава, когато има изтичане на газ и хората да се евакуират.

- Има ли опасност за хората, които живеят в сградата, където стана взривът?

- Не. Около 27 апартамента са. По-голямата част се ползват за жилища, а другите, които са долу - за офиси. Щетите реално са на първия и втория жилищен етаж над двата партерни - счупени прозорци, нагоре няма щети.

- Има ли застраховка китайският ресторант?

- Не съм се виждал със собствениците, нямам идея.

- А вярно ли е, че помещението за чакащи артисти на Театъра на българската армия е сринато?

- Не е толкова ужасно. Всъщност една метална пристройка отзад е пострадала, нищо повече. Ако има застраховка, няма за какво да се притесняваме.

- Лошото е, че за застраховка обикновено се мисли, след като стане белята.

- И аз така мисля. Непрекъснато говоря с хората, че трябва да мислим, преди да се е случило лошото. Всъщност това е най-нормалният начин, а не после да се чудим как да покрием тези загуби. Сутринта една жена ни питаше кога ще дойде общината да опише счупените прозорци и да вземе да ги плати. Ама, викам - вие застраховка нямате ли? Тя се врътна и влезе вътре. Сигурно застраховката ще й струва 20 лв. на година. В такива ситуации всеки трябва да има застраховка на имуществото, за да могат да му бъдат изплатени обезщетения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай