Аполон за Красимира Стоянова

Световноизвестното сопрано получи голямата награда на "Аполония"

Аполон за Красимира Стоянова | StandartNews.com

Созопол. Красимира Стоянова прибави още една награда към бляскавата си колекция - "Аполон Токсофорос" за 2013 г. Световноизвестното сопрано беше голямата звезда на концерта за откриването на арт празниците в Созопол. Първи я поздравиха създателят на фестивала проф. Димо Димов, вицепрезидентът Маргарита Попова и кметът Панайот Рейзи. В Амфитеатъра прозвучаха перли от творчеството на великия Верди в чест на 200 години от рождението на композитора. Красимира Стоянова, Елена Чавдарова-Иса, Милен Божков и Крум Гълъбов с оркестъра и хора на бургаската опера с диригент Григор Паликаров изпълниха арии, ансамбли и хорове от "Дон Карлос", "Травиата", "Трубадур", "Бал с маски", "Аида", "Луиза Милер", Набуко", "Силата на съдбата" и "Риголето". Специалният приз на ОББ беше връчен на Камен Донев. Снощи той изигра своя спектакъл "Лекция номер 2 - За всеобщата просвета".

Красимира Стоянова е поредната грандама на класиката, която се разписва в историята на "Аполония". Бъдещата прима започва с пеене и цигулка в музикалното училище в Русе и в пловдивската консерватория. През 1995 г. дебютира в Софийската опера като Джилда в "Риголето". Само след няколко роли от Виена я канят да бъде Микаела в "Кармен".

Веднага след това сключва постоянен договор с прочутия театър, където през 2009 г. бе удостоена с титлата "Камерзингерин" - най-високото отличие, което се присъжда в Австрия на оперни певци. Световната й кариера преминава в Метрополитен опера в Ню Йорк, в Хелзинки, Тел Авив, в прочутия театър "Колон" в Буенос Айрес, във Вашингтон, Торино, Хамбург, Кьолн, Рио де Жанейро, "Ковънт гардън" в Лондон, "Лисео" в Барселона. Най-изтъкнатите световни диригенти я канят за солови партии в Реквиемите на Верди и Дворжак и в Деветата симфония на Бетховен. Сред носителите на "Аполон Токсофорос", който се присъжда за изключителен принос в развитието на българската култура и представянето й зад граница, са Людмил Ангелов, Ицхак Финци, Теодосий Спасов, Георги Данаилов, Мариус Куркински, Георги Господинов, Александър Морфов, Самуел Финци..

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай