Антон Кутев: БСП и ДПС трябва да контролират министрите

Антон Кутев: БСП и ДПС трябва да контролират министрите | StandartNews.com

Антон Кутев е медиен секретар на БСП и депутат от Коалиция за България. Ден след многочасовите дискусии на властта в курортен комплекс Боровец го потърсихме за коментар по основните акценти от съвместния семинар на БСП, ДПС и правителството.

-Г-н Кутев, първият властови семинар на това управление произведе много новини, но каква е оценката Ви в политически план?

-Този форум беше много важно да се случи. Когато един човек управлява държавата, както беше в предишното управление на ГЕРБ, на него семинари не му трябват. Дори са му вредни. Смисълът на двудневните дискусии на Боровец бе да събере гледните точки на двете партии
БСП и ДПС, които подкрепят кабинета. И да осъществи форма на контрол върху министрите, по отношение на това до каква степен са осъзнали и изпълняват програмите на тези две политически сили. Да се даде динамика в тези процеси, с надеждата в рамките на този сезон да се придвижат процеси, които са важни за България. Така че семинарът беше много полезен.

-А като решения?

-Няколко основни теми, започвайки от сигурността, тя не касае само бежанците. За това как МВР, ДАНС и въобще службите за сигурност гарантират сигурността на хората. Ключова тема, защото всяко управление съществува заради хората. И е основната функция на властта. Антимонополното законодателство-в каква степен можем да променим отношенията и дори сблъсъкът на корпорациите и обикновените потребители. Мнението ми е, че това е сблъсък не само в България, тъй като виждаме, че това е конфликтът на съвремието ни и в Европа и по света. И целта е през законността, през европейските методи да ограничим монополите, да изградим нови отношения на гражданите с банките. Изборният кодекс, който да гарантира, че повече няма да има избори по модела ГЕРБ. Това са все въпроси, които бяха във фокуса на дебатите.

-Какво казвате от Боровец на бизнеса?

-Бизнесът е този, който плаща данъци. Бизнесът се разглеждаше от две страни-да му се даде възможност да работи спокойно, за да може да се развива, да разкрива нови работни места. И в същото време този бизнес трябва да бъде вкаран в европейски рамки и да бъде регламентиран по начин, по който гражданите да имат гаранции, че няма да бъдат изнудвани от различни субекти, най-често монополни. Новият закон за обществените поръчки също е важна част от регулирането на бизнес-средата.

-Ще има ли нов закон за банките и кога?

-На нас ни е ясно, че резки мерки в банковата система ще се вземат трудно. Намираме се в постоянен диалог с банковите среди. Ако питате тях, те искат да няма промени. Хората искат да се направи много. Някъде по средата ще стигне този процес, факт е обаче, че промени ще има за регулацията на банковата система и тя ще бъде в полза на гражданите. Ще гарантираме със сигурност банковата стабилност и в никакъв случай наши действия не могат да заплашват от фалити банки и няма да го направят. Този процес по регулацията на новите отношения не може да свърши за година, две-това е личното ми мнение. Но трябва да се случи, тъй като в момента везните са много наклонени към корпорациите. Не само в България, но и в световен мащаб.

-Решението за намаляването на партийните субсидии с 10 % вече се коментира от опонентите ви като популизъм.

-Субсидиите в този вид, в който бяха, са абсолютно постижение на демократичната система в България. В момента наблюдаваме тенденциозни опити да се обезсмислят партиите. Смятам, че говоренето против държавните субсидии и в същото време рекламирането на гражданските сдружения, които правят чудеса е деструктивно. Почти ми прилича на това граждански хирургически екипи да правят операции. Опитът да се лишат партиите от държавното финансиране ще доведат само до едно:партии пак ще има, но те ще се финансират нелигитимно. Това вече се е случвало в началото на 90-те години. Това беше времето, когато много известни групировки въздействаха пряко върху политическата система. За мен е недопустимо това да се върне обратно. И субсидиите на партиите не бива да бъдат намалявани до степен, че да пречат на нормалното функциониране на партиите. Премахването им е опасно и ще бъде тежка катастрофа за демокрацията.

-Създаде се впечатление, че БСП и ДПС ще стиковате предварително законодателните си инициативи. Законът за хазарта ли беше причината?

-Не, законът за хазарта беше само повод за това. Ние имахме проблеми в чисто организационен план по отношение стиковането на работата на двете групи не за първи път, така че това беше просто един повод. Факт е, че когато си в управление и носиш отговорност трябва да си максимално организиран. И мерки по отношение на това кои закони как се внасят, а и как се присъства в пленарна зала и как се налагат те по нататък са изключително важни. Според мен дори закъсняхме с това решение, трябваше да се случи по-рано. Трябва да има обща политика доколкото е възможно. Ясно е, че БСП и ДПС никога няма да бъдат един политически субект. Ние ще имаме различия във възгледите си винаги. Въпросът на общото управление е, каква част от тях могат да бъдат преодолени така, че да се превърнат в реални политики. Това е полезен, чисто организационен ход, който дава повече възможности за ефективност.

-Решихте ли дилемата 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй" или АЕЦ "Белене"? Или и двете?

-Ядрена енергетика в България трябва да има. Министър Стойнев много ясно обясни, че в края на краищата това е само един процес. В рамките на него всичко ще бъде изпълнено така, както законът го изисква. Може би прекалено шумно бяха отразени неговите посещения в САЩ. Дълбоко вярвам, че България ще има нови ядрени мощности. Дали те ще са в АЕЦ Козлодуй или в АЕЦ Белене, ние трябва да работим и по двете и това беше ясно заявено на семинара. Не бива да се отказваме от нито една възможност. В БСП дълбоко вярваме, че всяка нова ядрена мощност е добре дошла и е полезна за България. И ние трябва да направим всичко възможно не просто да останем една от ядрените държави в света, а да бъдем възможно най-силни в сектора на Балканския полуостров.

-Днес (б.а.вчера) имахте разговори с кметове от вашия избирателен район-Силистра. Какво им казахте на тях като резултат от властовия семинар?

-Хубавото е, че за пръв път се въвежда този принцип на конкурентност по отношение на инвестиционната програма, която ще оперира с 500 млн. лева. Презентацията на министър Чобанов беше много интересна и от нея стана ясно, че голяма роля ще имат областните управители в този процес на набиране и на обработка и на подбор на проектите, защото очевидно парите ги има. Въпросът е вече кои проекти ще влязат за изпълнение. И сега всичко зависи от нас, говоря за Силистренска област, какви проекти ще предложим, те трябва да са конкурентно способни, да водят до допълнителни ползи, а не само до пряката инвестиция. Има цяла серия от изисквания към тези проекти, за да отговарят конкурентно-способността. И това зависи както от кметовете, така и от областните управители по места-до каква степен ще се подготвят и трябва усилено да се работи в оставащите седмици.

-След Боровец ще има ли друг семинар, къде и в какъв формат?

-Със сигурност трябва да има. Естествено, с толкова големи семинари не трябва да се прекалява и може би веднъж годишно е достатъчно за тях. Може би есента ще се наложи нов форум. Дори и да не е в този мащаб. Факт е, че дадохме за година напред какво трябва да се случи и в момента сме с доста по-ясна представа какво искаме да направим заедно. А това е важно, защото като знаеш ясно целите ги постигаш по-лесно.

-Лидерът на ДПС Лютви Местан каза, че премиерът Орешарски може да преживее и по-големи политически бури.

-Не се съмнявам, че това управление ще бъде доста притискано от същата група хора, които и до сега го правеха. Надявам се обаче, че гражданите на България ще разберат какви са техните истински интереси. Защото за гражданите на Силистра, с които аз си говоря всяка седмица, е важно дали икономиката се развива, дали намалява безработицата, дали демокрацията е гарантирана. Все неща, които не се случваха по време на предишното управление. И ако хората се интересуват от своя собствен интерес, което е нормално, те би трябвало да си дадат сметка, че това правителство работи в тяхна полза. Никога не е изключено да се подаде оставка на правителството и да се отиде на нови избори. За мен важното е, че провежданите политики в момента са полезни за България, че решенията за вдигането на пенсиите, спирането на възрастта за пенсиониране, вдигането на детските, намаляването на цената на тока и усилията да се задържи цената на тока, защото имаме ясните заявления на министъра на икономиката, че и следваща година няма да има увеличение-това са все неща, които пряко касаят гражданите. И вярвам, че те ще имат будността да си дадат сметка, че не бива да се подават на изнудването на една шепа хора, които имат користни цели и които са готови да погребат всички национални каузи, само и само да са на власт. За нас не е важно да сме във властта, а какво ще направим докато управляваме. И мисля, че имаме какво да отчетем.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай