Ангел Червенков: Българите в Крим имат отлична репутация

Ангел Червенков: Българите в Крим имат отлична репутация | StandartNews.com

Българският треньор Ангел Червенков изведе кримския "Севастопол" до рекордно в историята на клуба класиране през изминалия шампионат в Украйна. Той се справи в една напрегната ситуация - най-мекото определение, което може да се даде за случващото се в страната. Потърсихме специалиста, за да ни разкаже подробности и да даде своята гледна точка.

- Г-н Червенков, какво става с вас и каква е ситуацията около "Севастопол"?

- За съжаление аз и всички, които досега работехме в клуба, сме в изчаквателна позиция. Истината е, че най-вероятно "Севастопол" изобщо няма вече да съществува. Слуховете, че отборът може да заиграе в руското първенство не са верни. Няма нищо такова. В момента съм в отпуск и чакам развитието на събитията. Пак казвам - нещата отиват към закриване на дейността на клуба, такава е моята информация и усещане.

- С какво украинското първенство превъзхожда българското и има ли аспект, в който сме по-напред от тях?

- Вижте, те фактите са налице. Няма какво да се залъгваме. Достатъчно е да се каже, че украинския шампионат официално е в Топ 10 на Европа. Няма как да се сравняваме с тях. Първите два тима в Украйна играят в Шампионска лига - знаете в последните години какво сториха "Шахтьор" и "Динамо" (Киев). Освен това "Днепър", "Металист", Черноморец (Одеса) и "Металург" също са изключителни състави. Публиката в Украйна е свикнала да гледа футбол от висока класа.

- Това, че сте чужденец, усложнява ли работата?

- Не бих казал. Пак повтарям, че публиката в Украйна се радва на качествена продукция и това от каква националност са треньорите, няма как да е от значение, щом си вършиш задълженията. Пък и не сме много чуждите наставници в Украйна. Аз, Николай Костов, Хуанде Рамос, който обаче напусна, и Ашуев.

- По-различно ли ви посрещаха феновете при гостуванията след конфликта между Украйна и Русия?

- Напротив.

Нямаше никакви проблеми по трибуните

Хората бяха зажаднели за футбол, защото първенството бе прекратено за известен период. След като беше подновено - всички бяха в еуфория и се радваха.

- Коя беше най-добрата продукция на "Севастопол" през сезона?

- Мачът с "Металург"(Запорожие) определено го окачествявам за най-добрия ни през сезона. Играта бе отлична, а победата с 5:0 над тим, който през годините много пъти е бил препъни камък за "Севастопол"у говори достатъчно. Изминалият сезон бе и най-добрият като класиране в историята на клуба - завършихме 9-ти. Като точков актив също постигнахме рекорд. Това са факти. Трябва да се отбележи и това, че в гостуванията се представихме по чудесен начин. В последните 3 визити имаме 2 победи. И то в съдбоносни двубои.

- В град Севастопол има българско малцинство - срещахте ли се с тях? Изобщо знаете ли как живеят те в Крим?

- Да, срещах се често с председателя на българската общност - Иван Обожер. Комуникацията ни бе на най-различни теми. Не знам точно колко са българите в Севастопол, но като цяло в Крим са доста. Освен това се ползват с отлична репутация и са приети от всички.

- Какво е мнението на местното население в Крим за българската позиция относно ситуацията в Украйна?

- Няма нещо извънредно. Всъщност ситуацията в Крим е спокойна. Референдумът за присъединяване към Русия мина без проблеми. Знаете, че над 90 процента от хората гласуваха положително.

- А вие станахте ли лично свидетел на боеве, престрелки?

- На нещо екстремно - не. В самия град нещата бяха нормални. В този ред на мисли мога да разкрия, че нито веднъж не се наложи да отменя тренировка. Естествено, че напрежение имаше. Никак

не е приятно над главите да прелитат изтребители

или пък хеликоптери да кръжат ниско.

- Може ли военният конфликт в Украйна да окаже влияние и да има отлив на туристите от тази страна към курортите в България?

- Не мисля. Надявам се да не окаже влияние. Почти сигурен съм, че украинските туристи, които имат традиция да посещават България - пак ще го сторят. Те много обичат страната ни и аз се убедих лично в това. Приятелски настроени са към българите като цяло.

- Какво е бъдещето ви, къде ще продължите?

- Изчаквам да се изясни напълно ситуацията в "Севастопол". После ще видим, засега обаче към мен няма конкретни оферти.

- Следите ли случващото се в "А" група?

- Разбира се. Следя го и то изкъсо. Повечето мачове даже съм ги гледал по телевизията, така че съм в час с всичко.

- Кой е фаворитът на предстоящия Мондиал и какво можем да очакваме от турнира?

- Трудно е да се даде прогноза. Мисля, че печеливши ще са тези, които успеят да съхранят потенциала си. Турнирът е тежък и дълъг и от значение ще има кой каква стратегия ще избере. Като най-голям фаворит слагам Германия. Бундестима има отлична сплав между опит и младост. Аржентина също притежават блестящ състав. Испания и домакинът Бразилия могат да стигнат до върха.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай