Алекперов: Рафинерията в Бургас ще захранва и Турция

Алекперов: Рафинерията в Бургас ще захранва и Турция | StandartNews.com

"ЛУКОЙЛ" е един от най-големите инвеститори в България и най-големият данъкоплатец. У нас компанията притежава най-голямата рафинерия на Балканите "Нефтохим", огромна верига бензиностанции, петролни бази и т.н., за нея работят хиляди българи. Какви са перспективите за разрастване на бизнеса с горива у нас, какво да очакват хората по отношение на цените на петрола на световния пазар, как влияе на нефтената индустрия украинската криза? Тези и други въпроси "Стандарт" успя да зададе на президента на "ЛУКОЙЛ" Вагит Алекперов, който е на специално посещение у нас.

- Г-н Алекперов, каква е причината за визитата ви в България?

- Взехме решение да проведем изнесено заседание на Съвета на директорите на "ЛУКОЙЛ" на 24 април, което да се състои в "Нефтохим Бургас". Там ще бъдат обсъдени някои въпроси, включително дивидентната политика на компанията, нашият проект в Ирак, ще разгледаме резултатите от първата ни инвестиция там. В тази връзка днес (вчера - бел. ред.) ще се срещна и с висшето политическо ръководство на България, включително с министър-председателя Пламен Орешарски, с който ще обсъдим реализацията на проекта ни в бургаската рафинерия. Мога да кажа, че днес ние имаме прекрасни отношения с България, чувстваме се комфортно тук и имаме условия компанията не само да работи, но и да се развива.

- Имате ли планове в близко бъдеще или на по-късен етап да направите нови инвестиции в "ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас"?

- Към днешна дата там са инвестирани над 1 млрд. евро. И проектът вече е почти завършен. Това ще се случи през първото полугодие на 2015 г. Тогава вече ще въведем в експлоатация уникален комплекс за т.нар. хидрокрекинг. И така "Нефтохим" ще се превърне в най-добрата рафинерия според технологичните си параметри в Източна Европа. Комплексът вече ще преработва суровините на 100%, т.е. няма да има никакви тежки отпадъци. Ние пристъпихме към този проект, тъй като днес в Европа нефтопреработващата индустрия се намира в критична ситуация. Но не кризисна, а критична. Защото 12 завода вече бяха спрени и повече няма да бъдат пускани. На границата на спирането са още 9 рафинерии. За да не застигне тази съдба и "ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас", ние своевременно взехме решението да направим тази крупна инвестиция, за да може рафинерията да произвежда най-търсеното гориво - дизелът, с най-високо качество. Но за да бъде ефективна тази инвестиция, днес ние формираме и съответните пазари за това гориво. В момента "ЛУКОЙЛ" придобива мрежа от бензиностанции в Турция. Формираме инфраструктура за прием на танкери в Бургас, които ще захранват турския пазар, както и европейските пазари. За да можем да отговорим на всички потребности на нашите клиенти. Затова се надяваме, че след пускането в експлоатация на новата система в "Нефтохим" тя ще даде положителни резултати. Защото в момента инсталациите в рафинерията дават или отрицателен икономически ефект, или работят на нула. В такова състояние, в каквото се намира в момента, тя трябваше да бъде спряна. Затова и предприехме тези инвестиции, за да не допуснем рафинерията да не бъде печеливша.

- С повишаването на качеството на преработка възнамерявате ли да увеличите и дела на "ЛУКОЙЛ" в България и на Балканите?

- Смятаме, че този пазарен дял, който имаме в момента, е достатъчен. Ние в никакъв случай не искаме тук или на друго място да се превръщаме в монополист. И днес нашите потребители в България се чувстват добре, цените, които предлага нашата верига, са конкурентни на местния и задграничните пазари. Ние сме готови да осигурим на потребителите си толкова горива, от колкото те ще имат нужда. Всичката останала продукция реализираме и ще реализираме на задграничните пазари. Основният е в Турция.

- Каква е вашата прогноза за цените на петрола в близко бъдеще?

- Цената на нефта се формира според много параметри. На нея влияят и политически фактори, като например ограниченията за Иран, икономическите фактори и т.н. В същото време добивът вече се насочва към нови залежи, които изискват колосални разходи. Ако по-рано нефтените полета бяха интегрирани по-близо до потребителите, днес ние вече се насочваме към дълбоководните залежи. Също така започваме да добиваме и нефт от шисти, където са необходими огромно количество сондажи. И когато разгледаме икономическите фактори около новите находища, излиза, че те ще бъдат рентабилни при цена на петрола не по-ниска от 80-85 долара за барел. А преди 20 години тази цифра се движеше между 12 и 18 долара. Виждате каква разлика се получава само за две десетилетия. Традиционните нефтени полета отиват към края на своето активно развитие, те се изчерпват, това е естествен процес. Не можеш да пиеш вечно от една бутилка. И съответно разработването на нови находища изисква големи капиталовложения. Но пък паралелно световните запаси от нефт не намаляват, защото технологиите се развиват и се откриват нови находища като в Арктика например. При тях обаче трябва да се правят много дълбоки сондажи в рамките на 3-4 километра. Но хубавото е, че благодарение на тези нови технологии ние можем да уверим потребителите, че има достатъчно петрол.

- Как гледате на конкуренцията на компанията "Газпром нефт", която в последно време навлезе на пазара в България и съседните страни и възнамерява да увеличава присъствието си в региона?

- Потребителят винаги печели от конкуренцията. Днес пазарите в Европа са свободни. За всеки бизнес би било добре да може да каже, че това е неговата ниша и само той ще работи в нея. Но това е невъзможно. Ние се адаптираме към ситуацията и към днешна дата работим в 27 държави от ЕС. Като започнем от Испания и стигнем до Румъния. Ние сме свикнали да работим в конкурентна среда и конкретно с "Газпром нефт" активно се конкурираме както на пазара в Сърбия, където "ЛУКОЙЛ" също има достатъчно голяма мрежа, така и в България.

- През последните години у нас се построиха, а и тепърва ще се строят нови пътища. Възнамерява ли "ЛУКОЙЛ" да изгражда нови бензиностанции в участъци, където все още няма такива обекти?

- Ако това бъде икономически ефективно, разбира се. Защото, за да бъде предприета инвестиция за изграждане на търговска мрежа, най-важното е къде ще бъде разположена съответната бензиностанция и тя да бъде удобна за потребителите. При положение, че се формират нови трасета, естествено ние бихме желали да имаме възможност по тях да има и наши обекти, където да предлагаме целия пакет услуги на нашите клиенти. Защото компанията "ЛУКОЙЛ" предлага възможност само с една карта да тръгнете от Италия и да стигнете до Казахстан. Хората могат да зареждат гориво, без да плащат в брой, което представлява голямо удобство.

- Повлия ли на вашия бизнес и на плановете ви за бъдещето ситуацията в Украйна?

- Ние традиционно присъстваме на пазара в Украйна. Там имаме голяма рафинерия, голяма търговска мрежа. Днес ние активно работим, не чувстваме върху себе си някакви негативи във връзка с новото правителство на страната. Водим с тях диалог за активната експлоатация на нефтохимическия ни комплекс там, където към днешна дата работят 4000 човека.

Освен това към момента не сме коригирали бизнес плановете си за 2014 г., както и за следващите години нито за Украйна, нито за други страни. Но все пак напрежение има, всички го чувстваме, има т.нар. заплахи за санкции. А нашата област - енергетиката, е най-ранима при такива проблеми. Но ние се надяваме, че политическите лидери както на САЩ, както на ЕС, така и на Русия, на Украйна, ще намерят начин да не се стига до по-строги санкции. Русия днес е интегрирана с останалите държави, работим със световни и европейски компании, използваме огромни количества оборудване, което купуваме от Европа. Затова се надявам, че тези въпроси ще бъде политически урегулирани. Но при всички положения ние не възнамеряваме да коригираме инвестиционните си програми или да ги намаляваме.

- До каква степен ви притесняват евентуалните санкции, за които споменахте?

- Каквито и да било санкции носят след себе си някакви негативи. Независимо дали ще бъдат финансови или технологични. Но ние сме силно свързани с Европейския съюз, а и със САЩ, където имаме голяма търговска мрежа. Купуваме и сериозно количество оборудване оттам. Но се надявам, че все пак политическите въпроси ще бъдат урегулирани, а икономиката ще се развива по свой път.

(Използвани са въпроси и на други медии)

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай