Ал Пачино: Започнах да пуша на 9

Не искаха нито мен, нито Марлон Брандо в "Кръстникът"

Ал Пачино: Започнах да пуша на 9 | StandartNews.com

"Вечер с Ал Пачино" беше събитие, за което зрители в Лондон платиха по повече от 300 паунда. Така те получиха шанса да зададат въпрос на холивудския ас. Пачино говори повече от час искрено пред аудитория, разказвайки за детството си, киното, еротичните сцени и възхода си като актьор от "Кръстникът" насам.

- Господин Пачино, какво си спомняте от детството си?

- Бях беден - като много други актьори. Роден съм в Манхатън, отраснах в Южен Бронкс. Беше ужасно тежко, не ме пускаха да излизам навън. И затова играехме по покривите на Ню Йорк. Един път щях просто да умра - бях на ръба на шестия етаж и за малко да падна. Отгледаха ме майка ми, баба и дядо. Започнах да пуша на девет.

Имаше полицай, който ни купуваше пиячката

когато бях на 13. Страхотен човек. Казваше ни: "Пийнете малко от това" и после ни наблюдаваше. Много от приятелите ми от детството починаха заради наркотиците - свръхдозите ги преследваха. Тогава започнах да посещавам класовете по драма в училище.

- Това ли беше вашето спасение?

- Да. Беше истински късмет. Обичам учителите си от гимназията толкова много. Заеха адски важно място в живота ми. Бяха истински ментори. Спомням си, че учителят ми Бланш Ротщайн дойде вкъщи, седна при баба ми и започна да я убеждава как трябва да стана актьор. В онези дни да играеш на сцената или в киното се считаше за нещо екзотично и хората рядко гледаха с добро око на това.

- Успя ли той да убеди семейството ти?

- След тази среща започнаха да ме окуражават. Случи ми се и още нещо: гледах "Чайка" на Чехов. Почувствах огромно вдъхновение и желание да играя. Оттам насетне след училище използвах цялото си време за актьорското майсторството.

- Ще разкажете ли за първия си голям пробив в киното - с ролята на Майкъл Корлеоне в "Кръстникът"?

- Беше предложение, на което не можех да откажа. Копола ме беше харесал на представление на Бродуей. Но имаше голям проблем, тъй като продуцентите от "Уорнър брадърс" не ме искаха за ролята - бях безизвестен. Но Франсис се би мъжки за мен: постави им ултиматум и заложи всичко на карта. Слава богу, те се съгласиха да ме оставят във филма. Те тогава не искаха дори Марлон Брандо в главната роля. "Кръстникът" успя само и единствено благодарение на страхотния Копола, който прояви нечовешки нюх и беше биткаджия.

- Беше ли трудно да влезете в кожата на своя герой?

- Честно да си призная - не мога да кажа, че се забавлявах, докато снимах този филм. После обаче със "Серпико" и продължението на "Кръстникът" се чувствах като изстрелян от топ. Животът и кариерата ми тръгнаха отлично. Въпреки че в началото обърнах гръб на много добри роли. Първата беше тази на Ричард Гиър в "Хубава жена".

После ми предложиха да играя в "Умирай трудно"

Отказах и така поднесох на тепсия цялата кариера на Брус Уилис. Същото стана и с Харисън Форд в "Междузвездни войни". Тогава обаче не разбрах нищо от сценария. Години по-късно проумях, че не ме бива в това да схващам кое е хубаво и кое лошо. Не пожелах и ролята на полковника в "Апокалипсис сега". Копола ми беше толкова ядосан, че каза: "Дано единствените филми, в които се появиш, да бъдат снимани между четири стени".

- Бяхте неузнаваем в "Кучешки следобед" - в сравнение с ролята на сина на мафиотския бос от криминалната сага. С какво ви привлече Сони, хомосексуалистът обирджия на банки?

- Страхотен образ, който за малко да пропусна. Сидни Лъмет ми се обади да ми го предложи, докато бях напълно пиян в хотелска стая и дори не помня какво му отвърнах. Добре че ми се обади няколко седмици по-късно, когато на трезва глава прочетох сценария. Мисля, че "Кучешки следобед" се превърна в един от най-добрите филми на Холивуд изобщо.

- Как се отнасяте към еротичните сцени?

- Цялата тази работа с целуването и чукането пред камера никога не ми е харесвала. Съжалявам, но наоколо е пълно с хора с камери в една гореща стая, навсякъде кабели и те гледат. Порно филмите са нещо друго. Всички ги харесваме. Иначе Мишел Пфайфър се целува най-добре.

- Какво снимате сега?

- Филм по "Саломе" на Оскар Уайлд - заедно с Джесика Частейн. Когато аз и продуцентът Робърт Фокс прочетохме сценария, бяхме зашеметени. Все едно станахме свидетели на феномен. Надявам се да е по кината през октомври, ще бъде страхотен филм.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай