Ако нямаш бъдеще, се доказваш с 200 км\ч

Ако нямаш бъдеще, се доказваш с 200 км\ч | StandartNews.com

Какво накара 21-годишния Борислав Ефремов от Елин Пелин да се прави на смелчага с 200 км/ч и така да погуби себе си и своите четирима приятели? Какво провокира младежите да се доказват, поемайки риск за живота си, и как може да се предотврати това самоубийствено поведение? "Стандарт" потърси за коментар психолога Иван Игов.

- Д-р Игов, какъв е този самоубийствен стремеж на млади хора да се доказват с бясно шофиране?

- За съжаление, големият проблем не само на тези момчета и момичета, а на цялото ни общество е, че имаме объркан ценностен модел за това кое е важно, кое ни прави значими, адаптивни и успешни хора. Когато нямаш реални доказателства и възможности за това, когато нямаш, както е в конкретния случай, доброто образование или представата за бъдещето, възможност за работа или развитие ти започваш да се самодоказваш с неща, които са повърхностни и не са значими. Като това например да се качиш на една стара и бърза кола и да покажеш на своите приятелите колко си успял, като си си я купил и притежаваш такова нещо, или колко си смел, щом можеш да караш толкова бързо. Тоест, става дума за подмяна на основни човешки потребности. Ако основната човешка потребност е тази за самореализация - по известния модел на Ейбрахам Маслоу, то този е сбърканият начин на самореализация. Донякъде, разбира се, са виновни тези деца и родителите им, които са ги възпитавали, но в по-голяма степен вината е на обществото заради общия сбъркан ценностен модел. Момчетата и момичетата, които сега са на улицата и протестират, са там именно, защото си искат истинските ценности обратно и аз ги подкрепям, това за мен е позитивното в ситуацията.

- Как може да се предотврати това залитане към такъв тип самореализация?

- Има терапевтичен модел, който може би ще помогне на част от тях. Например как да си осигурят необходимия адреналин, без да подлагат на риск себе си и другите. Но според мен много по-важно е да направим така, че в нашето общество младите хора да имат възможност за адаптивна реализация. Представете си, че тези младежи имаха необходимата работа и доходи, те щяха да имат по-голяма сигурност и щяха да реализират тази своя потребност по други начини. Приятелите на момчето са го накарали да се докаже, като кара колата бързо, а е могло да го направи и по много други начини. Не става дума само за лична психология, много момчета и момичета са като тях.

- Подобни трагедии не се ли случват, защото у нас нарушаването на правилата се възприема като геройство?

- Навсякъде има подобни случаи. Просто у нас се случиха наведнъж няколко такива трагедии и това направи впечатление. Всяка седмица се съобщава за някаква гонка, някой карал бясно, колата се обърнала и т.н. Но пак подчертавам, че един млад човек, който има перспективи и бъдеще, не изпитва необходимост да се доказва по този начин и не го прави. Виждате ли момчетата и момичетата, които се върнаха със златни медали от олимпиадата по информатика, в такова БМВ и, карайки с бясна скорост? Не!
И не защото са "смотани", а защото нямат нужда от такова нещо. Просто, за съжаление, в последните години не сме дали на децата си реалните ценности. От тази трагедия трябва да си извлечем поука, защото не е достатъчно да правим ден на траур и да издигаме паметник. Достатъчно е да създадем правила и онези ценности, които да дадат възможност на децата ни да се реализират по друг начин.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай