Ахмед Ахмедов: Хора с добри сърца даряват за Турция

В постоянна връзка сме в изселническите организации и кризисния щаб в Турция

Ахмед Ахмедов: Хора с добри сърца даряват за Турция | StandartNews.com
  • ДПС е в изборна кондиция, формулата за успех е приемствеността между поколенията
  • В постоянна връзка сме в изселническите организации и кризисния щаб в Турция
  • ДПС трябва да бъде част от управлението на страната, защото знае как и може да носи отговорност
  • Първата стъпка за решаване на политическата криза е диалогът
  • Отворихме банкова сметка и склад в Елин Пелин, имаме 28 бази в страната, казва зам.-председателят на ДПС Ахмед Ахмедов в специално интервю за вестник СТАНДАРТ

 

- Г-н Ахмедов, ДПС започна мащабна дарителска кампания в помощ на пострадалите и близките на загиналите в опустошителното земетресение в Турция. Каква е организацията и какви са първите резултати?

- Ние сме в непрекъсната координация с посолството на Република Турция и с кризисния щаб в южната ни съседка. Това, което тя преживява в момента, е една ужасяваща трагедия. Хиляди загинали, десетки хиляди ранени, милиони засегнати. Десетки хиляди семейства са без дом.

Много благодаря за възможността чрез вашата медия да отправя както своите, така и на всички членове и симпатизанти на ДПС, съболезнования към близките на починалите. Ние продължаваме да се молим за изцелението на пострадалите.

ДПС, осъзнавайки своята отговорност и отчитайки мащабите на това бедствие, организира кампания в подкрепа на пострадалите. Тя има за цел на първо време да помогне с неща от първа необходимост.

След контакт с кризисния щаб в Турция направихме списък със стоки и вещи от първа необходимост.

Хората в Турция имат нужда от топли зимни дрехи и обувки, особено за деца, ръкавици, шапки, от препарати за почистване, санитарни и хигиенни материали, памперси, одеяла, газови печки, външни батерии.

По стандартите на дарителството тези вещи трябва да бъдат неизползвани, тоест - нови, и аз моля всички да се съобразим с това.

Пострадалите се нуждаят още от храни - варива, консерви, бебешки пюрета.

- Основният пункт, в който ДПС събира даренията, е Хасково. Защо точно там?

- Областният град е добър логистичен център, много близо до Турция. Товарим даренията на тирове, които заминават за Одрин, където се оставят в Спортната зала. Там се сортират и транспортират до местата в Турция, където има нужда от тях.

В Хасково събираме даренията от цялата страна. Но веднага искам да кажа, че сме създали организация и имаме 28 пункта за събиране на дарения - във всички областни центрове в страната. Това са нашите областни щабове.

- Разкрихте и банкова сметка.

- Да, към нас се обърнаха много хора, които искат да дарят средства. От вчера сме открили банкова сметка в Търговска банка Д АД. Титуляр на сметката е ДПС. Тя е:

Търговска банка Д АД

IBAN BG96DEMI92405000309448

BIC DEMIBGSF

Средствата ще бъдат прехвърлени към турската Агенция за бедствията, която ще реши как да ги разпредели според нуждите на пострадалите.

- Какви са първите постъпления?

- След почетния председател на ДПС д-р Ахмед Доган, който още във вторник дари 1 милион турски лири в подкрепа на пострадалите, първото дарение в сметката направи председателят на ДПС Мустафа Карадайъ.

Досега дарения са направили всички народни представители на ДПС в 48-ото НС, кметове на общини, членове и симпатизанти на ДПС. Има дарения от страна на бизнеса. Прави впечатление, че има дарения и от по 20 и дори по 5 лева, което означава, че колкото и малко средства да имат, хората желаят да отделят от тях, за да бъдат съпричастни с тежката участ на турския народ в момента. Искам да благодаря на всички хора с добри сърца за тяхното милосърдие.

В случая размерът на дарението не е най-важното нещо. Важен е жестът. Както каза почетният председател на ДПС д-р Доган за броени часове и дни Република Турция получи солидарността и подкрепата на голяма част от света, което говори изключително много за нейния авторитет. Историята на Република Турция, която е трасирана от много проблеми и предизвикателства, показва, че тя винаги е намирала изход в единството и заедността на нацията.

- Хората от София, които искат да даряват, какво трябва да направят?

- Организирали сме склад в Елин Пелин и могат да занесат даренията си там. Складът е отворен от 8 до 17 ч., ще приема дарения и събота, и неделя.

- ДПС във връзка ли е с изселническите организации и как те се включват в подкрепата за Турция?

- Да, в непрекъсната връзка сме. В района на земетресението има стари изселници - от 1951 година, те говорят български език. Те са над 30 000 души, сред тях също има пострадали. Представители на Шуменската ни организация отидоха да посетят тези райони, за да изкажат нашите съболезнования към роднините на починалите и да видят на място от какво имат нужда семействата и близките им. Така ще можем още по-адекватно да им помогнем. Поддържаме връзка и с останалите райони, където имаме изселнически организации. Те са много благодарни на българската държава. Те оценяват факта, че страната ни бе втората държава след Азербайджан, която се включи в подкрепата за възстановяването на Турция. Те се гордеят с това.

- Отново предстоят избори. Каква е готовността на ДПС за тях?

- Отиваме на поредните ненужни предсрочни парламентарни избори. ДПС е в много добра кондиция за тях. Ние сме единствената партия, за която изборите започват в деня, в който приключат предишните.

До 16 февруари очакваме областните структури да направят своите номинации, след което ЦОБ ще одобри листите на Движението. Ще вземем решенията си след задълбочен анализ и съобразно критериите на партията.

- Делян Пеевски ще бъде ли в листите?

- Всичко зависи от нашите структури, решението е тяхно. Но мога да кажа, че вече имаме сигнали за много номинации по места - в Разград, Кърджали, Благоевград, Пазарджик и други райони.

- Изненади в листите очакват ли се? Ще видим ли още нови лица?

- ДПС е партия, която винаги разчита на младите и на обновлението. Това е нашата формула за успех - приемствеността между поколенията.

- Какви резултати очаквате и каква цел поставихте на структурите за вота?

- Ще имаме много добри резултати. Очаквам най-малко 40 народни представители с 49-ото НС. Председателят Карадайъ постави още по-висока цел - 49 народни представители в 49-ото НС.

Амбицията ни е да имаме изборни резултати, които да направят ДПС част от стабилно парламентарно мнозинство, което да излъчи следващия редовен кабинет. Експертизата и опита на ДПС показват, че Движението трябва да бъде част от управлението на страната, защото знае как и може да носи отговорност.

- Каква кампания ще прави ДПС?

- Сходна с тази, която направихме за 48-ото НС - с отговорност, искреност и откровеност ще застанем пред българските граждани, ще чуем и посочим проблемите и ще дадем нашите предложения и идеи за изход от кризите. Най-важно в момента е да се сложи край на кризата на кризите - политическата. Без тя да бъде решена с излъчването на редовен кабинет, нито една от останалите кризи - икономическа, социална, енергийна, не може да намери своя изход.

За да се случи това обаче първата стъпка е диалог - възстановяване на нормалността в политика, чрез диалог. Затова в заключителната декларация в последния ден на досегашния парламент ясно призовахме отсега да направим така, че крехкият разговор, който започна в 48-ото НС да се превърне в диалог в 49-ото. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай