Академията показва дипломната работа на Майстора

Ранни платна на най-големите ни художници гледаме до 7 февруари

Академията показва дипломната работа на Майстора | StandartNews.com

София. Ранни творби на Константин Щъркелов, Васил Стоилов, Илия Петров, Асен Василиев, Емануил Ракаров, Атанас Дудулов, Пенчо Георгиев могат да се видят до 7 февруари в галерията на Художествената академия. 50-те произведения, рисувани между 1896 и 1940 г., са от колекцията с живопис в музея на висшето училище, основан през 1896 г. и обогатяван в продължение на десетилетия.

Историите, свързани с майсторите, са повече от интересни. Дълго време на Щъркелов, например, се е гледало като на префинен творец, далеч от развитието на модерните изкуства и верен единствено на класиката и консервативната публика. Времето нанася корекции на това схващане - Щъркелов се утвърждава като виртуоз на акварелната техника и тъкмо това е видно от вернисажа. Той представя красотата на природата.

"Когато рисувам пейзаж или цвете, чувам музика или като че ли прочитам стихове на Лермонтов или Надсон. А когато слушам голям оркестър или хор, виждам пейзаж... Тия пейзажи, що са дните на моите тъжни песни, тия малки мирове, на които душата се е спирала, споделяла е своето настроение. Там е истинският й живот", изповядва се Щъркелов.

В изложбата могат да се видят дипломната работа на Владимир Димитров-Майстора, студентски етюд на Васил Стоилов и други младенченски творения на някои от най-големите ни художници. Стоилов, който по-късно създава някои най-убедителните човешки образи в родната арт история, има и прекрасни пейзажи. Неговите полета и градски улици са изтънчени, носят особено вдъхновение. Художникът, който си отиде на 86 през 1990-а, не желаеше да работи в модния за времето си стил. Остана верен на кумира си Леонардо да Винчи и в много отношения постига неговата убедителност.

За Илия Петров експертите пък твърдят, че е правил живопис от световна класа и е използвал 300-годишен опит в цветовете - от Византия до Веласкес. С огромна ерудиция той създава женски портрети и голи тела, постижение за изкуството. Любопитен факт е, че неговата живопис е почти невъзможна за репродуциране и снимките, които се публикуват навсякъде, не представят истинското изящество и майсторство. Повечето от творбите са постъпили като дарения, коментираха от галерията. В рамките на експозицията е представен и третият каталог на колекцията: "Музейна сбирка на Националната художествена академия. Живопис (1896-1940)". До този момент факт са двете издания, посветени на дърворезбата и шевиците.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай