Агенцията по вписванията одра бизнеса с 50 млн.

Допусна се произвол на общините спрямо предприемачите, казва шефът на БСК Божидар Данев

Агенцията по вписванията одра бизнеса с 50 млн. | StandartNews.com

- Г-н Данев, най-големите работодателски организация проведоха първата си среща с новоизбрания премиер и министрите на финансите и на икономиката. С кои проблеми приоритетно запознахте екипа на Пламен Орешарски?

- На срещата с премиера Орешарски предоставихме нашите предложения. Министър-председателят стесни дискусията до три основни проблема - общото подобрение на бизнес средата, за което ние сме подготвили девет пакета от предложения, обхващащи 46 инструмента. Другите две теми бяха обществените поръчки и регулативните режими. Особено внимание беше отделено на регулативните режими и свързаните с тях такси, които тежат на предприемачите, създават неустойчивост на бизнес средата и липса на прогнозируемост. Ще бъде създадена работна група, която ще прегледа всичките тези пречки.

- Повечето от регулативните режими не са ли въведени според европейските директиви? Няма ли да има санкции, ако бъдат отменени?

- Според експертите на Министерския съвет има 778 регулативни режими и 420 псевдорегулативни режими, въведени с подзаконови актове и общински наредби. Повечето от тях не се изискват по линия на хармонизирането с европейското законодателство. Ние работим в доста трънлива бизнес среда - тези плевели избуяват непрекъснато и задушават икономиката.

Непрекъснато администрацията увеличава своята тирания и създава условия за корупция и рекет, както на ниско, така и на високо равнище. Тези регулативни режими се въвеждат от дадено правителство, следващото се опитва да ги намали, но те пак избуяват, защото липсва контрол.

- Бизнесмени се оплакват, че държавните агенции им "съдират по една кожа"? Доколко ситуацията е толкова драматична?

- Голяма част от държавните агенции са се превърнали в приходни. Например Агенцията по вписванията има 50 млн. лв. печалба - тези пари за взети от бизнеса. При съдебна процедура фирмите плащат 8 на сто съдебни такси, същите такси се плащат и на адвокатите. Експертизите и вещите лица също са за сметка на предприемачите.

На практика бизнесът е лишен от правораздаване. През миналата година имаме 1337 фалита. Всички страни са в криза, но само България се срути с 20 на сто в световната класация по конкурентоспособност. В Търговския регистър може да се види, че няколко строителни фирми са увеличили между 3 и 7 пъти оборотите си благодарение на държавните поръчки и печалбите им са се увеличили два пъти, докато всичко останало спада.

- Кои регулативни режими първи трябва да бъдат премахнати според вас?

- На първо място настояваме приетите от общините регулативни режими да отпаднат. Второ, въведените такси трябва да бъдат приведени в съответствие със Закона за ограничаване на административното регулиране и административния контрол върху стопанската дейност. Общинските режими трябва да имат разходно-покривен характер, а не да бъдат инструмент за попълване на приходната част на бюджетите на общините. В последните години се наблюдава повишаване на приходите от такси, глоби и други подобни.

- Кои бяха най-големите проблеми на предприемачите с предишното управление на ГЕРБ?

- Най-големите затруднения при управлението на ГЕРБ дойдоха от грешно определените приоритети. Стремежът към нулев бюджетен дефицит, и то на касова основа, фактически спря на плащанията на държавата към бизнеса, блокира дейността и ликвидира немалък брой фирми. После направиха последователни стъпки в търговията на влияние и даването на обществени поръчки главно към близки до правителството корпоративни структури. Станахме свидетели и на опити за монополизация на някои отрасли. Промените в законите, направени през последните години, облагодетелстваха определени фирми и дадоха основание да се ликвидират цели бизнеси. В това число попадат законите за управление за отпадъците, за горите и други. Рекетът върви и по други канали - чрез такси, чрез обществени лицензи, чрез натиск на местните власти на микро ниво. През 2012 г. като процент към БВП държавата е събрала 4,7 млрд. лв. по-малко приходи в сравнение с 2007 г. Паралелно обаче общините са събрали с 47% повече - променят данъчни оценки, променят такси, въвеждат десетки незаконни регулативни режими. Има огромна разлика на такса смет в различните общини. В една община беше сключен договор с фирма, която да почиства срещу 2 млн. лв. Тази фирма беше сменена с друга и сега общината се обслужва срещу 700 хиляди лв.

- Какви са вашите очаквания към кабинета на Орешарски? Ще стигне ли освобождаването от регулации за възраждането на икономиката?

- Най-важното в работата с правителството на Орешарски е да има чуваемост, пък оттук нататък ще продължим да провеждаме редовни срещи и да разсъждаваме заедно върху проблемите.

Виждаме изявена готовност за диалог и демонстрация на нов стил от г-н Орешарски. Премиерът умее да слуша и разбира.

- Кога ще се почувства някакъв резултат от мерките на новия кабинет?

- Резултатът от мерките на кабинета ще се почувства след не по-малко от шест месеца. Трябва фирмите да поемат въздух, да се възвърне тяхната увереност и да почнат да инвестират. Докато не се обърне трендът на инвестициите и те започнат да нарастват, а не да се изнасят от България, тогава ще се обърне и тенденцията с разкриването на работни места. Това ще бъде и първият признак, че държавата започва да се възстановява.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай