Адвокат: Законът не създава морални юристи

В „храма на правосъдието“ трябва само хора с чисти ръце, категорична е адв. Валя Гигова

Адвокат: Законът не създава морални юристи | StandartNews.com

„Етичните правила са въпрос на вътрешно убеждение, въпрос на спазване и на доброволност на това спазване. Със закон не можем да създадем морални съдии, адвокати и прокурори, но можем да създадем правила, които гилдията, приемайки ги за своя ценност, не допуска отделни нейни членове да ги нарушават. А превенцията – не ставай съдия, прокурор или адвокат, ако не можеш да изпълняваш тези правила“, заяви пред БНР Валя Гигова – член на Висшия адвокатски съвет.

Според нея най-важното нещо е „това вътрешно чувство, което всеки един от нас трябва да изгради или изгражда постоянно, защото в правната професия изкушенията са много големи – законът е страшно нещо, той дава сила и възможност за влияние“. В „храма на правосъдието“ трябва само хора с чисти ръце, категорична е Валя Гигова.

„Единственият и най-важен критерий за правосъдието е то да бъде справедливо. Чувството за справедливост стои в основата на всяко цивилизовано общество“, каза още Гигова, която участва в днешната конференция на тема „Етичните правила на професиите на съдията, адвоката и прокурора – гаранция за справедлив процес“.

„Стандартите за добро правосъдие обхващат етични правила и възложените от тези правила задължения към всеки един от нас. Няма никакво значение дали си съдия, прокурор, адвокат. За всяка една от тези професии изискването за независимост, свобода, лоялност, безпристрастност, справедливост, пазене на професионална тайна са с еднаква сила и спазването им от всеки един от нас на тези етични правила допринася за доброто и справедливо правосъдие“, коментира тя.

Няма идеално правосъдие в нито една държава, подчерта Гигова и добави, че въпросът е какво прави всяка една от гилдиите за това да се подобряват нещата. Тя отбеляза, че трите професионални гилдии в България не са се събирали досега, за да дискутират по тази тема: „У нас съществува в известна степен изолираност на адвокатурата от прокуратурата, от съдиите, защото едва ли не всяка среща или разговор между магистрат и адвокат се възприема като форма на влияние – няма такова нещо“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай