Неделя,

Ромските гета на карта до 2013 година

От: Failed to load user -
A
A
A

София. До март 2013 година всички ромски гета ще бъдат нанесени на карта. Това предвижда проект на социалното министерство, финансиран по Оперативна програма Развитие на човешките ресурси. 

Освен картата ще се направи и комплексна оценка с характеристиките на всеки един проблемен район и проблемите на хората в тях, каза зам.министърът на труда и социалната политика Валентина Симеонова. 

Изпълнението на проекта е спечелен от консорциума "Сега". Той ще начертае адекватни мерки за решние на проблемите в гетата. Ще се направи обучение на общините как да работят с маргинализираните групи и как да ги приобщят към останалите. Проектът ще е в помощ и на кметовете, които ще изграждат стратегии за интеграция. Стойността на проекта е 798 хил. лв.

600 общински служители ще бъдат включени в обучение за повишаване на уменията за формулиране и изпълнение на мерки за интеграция на най-маргинализираните общности сред етническите малцинства.

Според Росица Иванова, ръководител на проекта, с него ще се осъществи първата стъпка за решаване на всички проблеми, които до момента са маргинализирани. Специфични проблеми по основните направления на политиката за интеграция са здравеопазване, образование, заетост, доходи и жизнено равнище, жилищни условия и други.
Проектът е в съответствие с националните стратегически документи, насочени към интеграция на етническите малцинства. 

Тагове:

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички