91 ст. на час за нощен труд

Заплащането скача близо четири пъти, става 0.15% от минималната работна заплата

91 ст. на час за нощен труд | StandartNews.com

От 25 на 91 ст. на час се увеличава нощният труд. Синдикатите и правителството се договориха заплащането му скочи близо четири пъти, като стане 0.15% от минималната работна заплата. Предложението ще бъде внесено и в Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) като се очаква промените да са факт още тази година.

"Доплащането да бъде функция от размера на минималната работна заплата, за да не се налага всяка година да го предоговаряме", обясни концепцията президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов. "Нощният труд да се заплаща в размер на 0,15% от минималната работна заплата. Това ще направим в близките дни и ще предложим промени в структурата и организацията на определяне на работната заплата", коментира министърът на труда и социалната политика Деница Сачева след вчерашните разговори със синдикатите.

Решението, провокирано от протестите на медицинските сестри, се оказа незадоволително за тях. "В по-големите градове заплащането на нощния труд е 1 лев на час. Да не говорим, че нашият председател в Сливен ни извоюва чрез протести и предупредителни стачни действия 1,50 на час. Така че считаме, че е възможно да има по-голямо увеличение", обясни пред България он ер лидерката на протестиращите месестри Мая Илиева.

На срещата в Министерския съвет е взето и решението да се отпуснат и допълнителни средства за училищното и детското здравеопазване. Така заплатите на 11 000 медицински специалисти ще достигнат договорените 900 лева. За целта кабинетът отпуска 9 млн. лв. В момента здравните работници в градините и училищата получават между 600 и 1007 лева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай