190 000 младежи нито учат, нито работят

Зам.-министър Емил Мингов откри първия в България Център за активиране на неактивни хора

190 000 младежи нито учат, нито работят | StandartNews.com

"Днес правим първата крачка в осъществяването на една нова дейност, насочена към хората, които не работят, не учат и са загубили трудовите си навици.Ще се опитаме по иновативен начин да ги привлечем и мотивираме за включване в пазара на труда“. Това заяви заместник-министърът на труда и социалната политика проф. Емил Мингов при откриването на първия в България Център за активиране на неактивни лица в Димитровград. В събитието участваха кметът на града Иво Димов, представители на социалните партньори и местното бюро по труда, съобщи пресцентърът на министерството на труда и социалната политика.

Новосъздаденият Център за активиране на неактивни лица е първият от шестте, планирани да заработят в градовете Димитровград, Ихтиман, Перник, Сливен, Пазарджик и Кюстендил. Те се реализират по проект „Започвам работа“ на Програма „Развитие на човешките ресурси“ 2021-2027 от Министерството на труда и социалната политика и Агенцията по заетостта със съдействието на общините и социалните партньори. Центровете се създават към бюрата по труда в шестте града с цел да се приложат иновативни подходи за активиране на неактивните хора и комплексна подкрепа за тяхното мотивиране и включване на пазара на труда.

По данни на Министерството на труда и социалната политика около 190 000 младежи не работят и не учат. С откриването на тези центрове тръгваме по един иновативен път за привличането на тези хора към трудовия пазар“, каза заместник-министър Мингов.

Най-голямата трудност при групата на неактивните лица е, че те са загубили трудовите си навици. Идеята на центъра е да ги мотивира да не разчитат единствено на социалните помощи. Искаме да им очертаем перспектива за едно по-сигурно бъдеще, в което ще разполагат със заплата и осигуровки“, добави той.

Проф. Емил Мингов подчерта значението на съвместните усилия на институциите, общините и социалните партньори за реализирането на новата дейност, насочена към неактивните хора. „Предстои ни още много работа. Следващата стъпка ще бъде провеждането на срещи с работодателите, за да знаем от какви кадри имат нужда и да обучим тези лица на необходимите навици, знания и умения. Целта ни е те да се превърнат в пълноценни служители на предприятията, в които ще започнат работа“, заяви заместник- министърът на труда и социалната политика.

В новосъздадените центрове неактивните хора ще могат да се запознаят с пълния набор от услуги, предлагани от Агенция по заетостта. Служителите в тях ще мотивират лицата за активно поведение на пазара на труда чрез насърчаване за регистрация в бюрото по труда и ползване на услуги за интеграция в заетост, информиране, консултиране, групови мероприятия, насочване към свободни работни места, обучения, валидиране на професионални умения и квалификация.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай