1/5 от проблемните двойки разчитат на донор за бебе

Мъжете имат право на до 5 деца, за жените таванът е 34 г.

1/5 от проблемните двойки разчитат на донор за бебе | StandartNews.com

Русе. На 8-ми юни в Русе ще се проведе Ден на репродуктивното здраве, организиран от сдружение "Зачатие". И всеки ще има шанса да получи информация и безплатни консултации за стерилитета и възможностите му за лечение у нас. Тази година основната тема ще бъде посветена на зачеването с донорски яйцеклетки и сперматозоиди. Повече информация за събитието може да намерите на сайта на www.zachatie.org. А "Стандарт" ще разкрие в няколко броя тънкостите около даряването на клетки.

Над 270 хиляди са двойките, които срещат затруднения да създадат деца. 1/5 от тях имат сериозен проблем с качеството на яйцеклетките на жената или с оплодителната способност на сперматозоидите на мъжа. Това налага те да прибягнат до използването на репродуктивни клетки от донори. Над 2000 са били донорите на сперматозоиди и яйцеклетки за месец миналата година според данните на Изпълнителната агенция по трансплантации (ИАТ). Те са дарили над 6600 сперматозоиди и яйцеклетки. По този начин са се получили над 3000 ембриона, поставени в над 1000 жени. Тази статистика изглежда внушаваща, обаче не отразява реално ситуацията. Причината е, че в нея се включват всички опити ин витро. На практика, по-голямата част от донорския материал е обменен вътре в една двойка, която иска да има дете, а не е оставен за използване в банките. В България има сериозен дефицит при непартньорското даряване на сперматозоиди и яйцеклетки. Затова се налага донорски материал да се внася от други страни, предимно скандинавските.

Така обаче се подменя генофонда ни.

Мъжете, които все пак даряват сперматозоиди у нас, са предимно студенти по медицина. Причината е, че те знаят за тази възможност, освен това са достатъчно интелигентни и могат да отговорят на очакванията на реципиентите. За да станеш донор, трябва да отговаряш на редица изисквания. Мъжете трябва да са пълнолетни и да не страдат от хронични заболявания. Те минават тестове за хепатит, сифилис, HIV, хламидия и микробиологични проби на взетия материал. Възможно е да се назначат и допълнителни изследвания. Пробите се карантинират за 180 дни, след което донорът се тества повторно за СПИН и едва след повторен отрицателен резултат се включва в спермалната банка. Кандидатите попълват и обширен въпросник за оценка на здравословното и психичното им състояние. Одобрените донори се завеждат в регистър в ИАТ. С материала на всеки от тях не може да се създадат повече от пет деца. Реципиентите получават информация за физическите им характеристики, кръвната група, образованието, професията и интересите. Името на донора обаче се пази в тайна.

По-голям е проблемът с даряването на яйцеклетки. Кандидатките са още по-малко, тъй като процесът е по-сложен. За да дари яйцеклетка, една жена трябва да се подложи на курс по стимулация с хормонални инжекции.

Обикновено той трае 1-2 седмици. Самата пункция също не е приятно изживяване. Затова дарителки стават роднини – сестри и братовчедки, които имат емоционална връзка с двойката в нужда. Към тях обаче също има редица изисквания. Те трябва да са между 18 и 34 г. и да имат родено поне едно живо дете. В някои случаи се правят изключения до 38 г. Също така жените трябва да са здрави. Кандидатките трябва да имат отрицателен резултат от тестовете за хепатит, сифилис, HIV, хламидия. На анонимните донори се извършва скрининг за често срещани генетични заболявания, ако това се налага. Реципиентите получават пълна информация за рисковете от предаването им.

Даряването на сперматозоиди и яйцеклетки е безвъзмездно и се извършва в повечето килиники за репродуктивно здраве. Донорите имат право само да им бъдат покрити разходи около този процес като пътуване, престой, причинен дискомфорт или болка. Обикновено

мъжете вземат 120-150 лв., а жените 1000 лв.

Според някои лекари въвеждането на заплащане на тази дейност би стимулирала хората. Повече специалисти обаче са на мнение, че дарителството трябва да остане безвъзмездно и да бъде морален избор. А за да се стимулира, то трябва да се популяризира, смятат те. Друга промяна, която може да увеличи броя на дарителките, е да се даде възможност на жените при стимулация за ин витро да даряват останалите им яйцеклетки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай