151 години безсмъртие! Ловеч с уникална програма за Левски

Ще се проведе поход до музея „Къкринско ханче“

151 години безсмъртие! Ловеч с уникална програма за Левски | StandartNews.com

България отбелязва днес 151 години безсмъртие на най-великия българин Апостола на свободата Васил Левски. След дългогодишни спорове историците вече са единодушни, че Дякона е обесен на 18 февруари, а не на 19-ти, както се смяташе преди години.

Паметта и делото на Апостола ще бъдат почетени в цялата страна. Уникална програма има Ловешко. Там ще се проведе поход до музея „Къкринско ханче“ и ритуал по полагане на венци и цветя на паметника на Апостола на свободата, предава БТА.

Ще участват представителни блокове на Националния военен университет „Васил Левски“ – Велико Търново.

Ритуалът е предвиден за 11:00 часа. В него ще се включат още кметът на Ловеч Страцимир Петков и областният управител Виктор Стойчев.

В 17:30 часа е панихидата за Апостола в храм „Успение Богородично“ в Ловеч. След  това е гражданското поклонение с военен ритуал на паметника на Васил Левски в Ловеч.

На следващия ден са събитията продължават с туристически поход „По стъпките на Апостола“ от Ловеч до Къкринското ханче, през местността „Пази мост“, организиран от туристическо дружество „Стратеш“. След това представители на регионални клубове при Национално дружество „Традиция“ ще представят възстановка на залавянето на Васил Левски в Къкринското ханче. Там ще се състои и гражданско поклонение пред паметника на Апостола.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай