13 болници в афера с хапчета за 59 млн.

13 болници в афера с хапчета за 59 млн. | StandartNews.com

В 13 болници са извършени нарушения в организирането на обществени поръчки за лекарства за 58,9 милиона лева. Това сочи доклад на центъра за превенция противодействие на корупцията и организираната престъпност към Министерски съвет. Той беше представен от председателя му в оставка Бойко Великов днес.

Болниците, които са провели търговете за медикаменти в нарушения, са както частни, така и държавни. Сред тях са "Свети Мина"-Пловдив, "Дева Мария" в Бургас, кардиоцентър "Понтика", областните болници в Търново, "Света Анна" във Варна, в Нови Пазар, Благоевград и др. Сред основните нарушения е заобикалянето на търга, удължаване срока му или сключване на анекси към договори за доставки на лекарства. Нарушенията при обществените поръчки на болниците не са само с лекарствата, но и в медицинските консумативи. За тях обаче ще има допълнителен одит.

Проблеми с корупцията при снабдяването с лекарства има на различни нива в страната, сочи още докладът. За да се избегнат те, от ведомството на Бойко Великов предлагат редица промени. Нужно е да се приеме лекарствена концепция най-късно в началото на 2015-а, да се създаде единна електронна система в здравеопазването и методология за планиране на разходите в НЗОК, каза Великов. Според него внедряването на ДСГ в болниците също ще подобри контрола в тях. Сред другите му предложения е въвеждането на единен електронен търг, с който да се купуват лекарства от здравното министерство за всички държавни болници. Също така ясни правила, по които да се избират националните консултанти, които съветват институциите какви медикаменти да се реинбурсират. Освен това трябва да се работи за създаването на по-голям морал сред лекарите, тъй като от тях зависи какви лекарства се предписват на пациентите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай