11-класник с исторически златен медал

Петър Жотев се нарежда на второ място в света

11-класник с исторически златен медал | StandartNews.com

11-класникът от Софийската математическа гимназия Петър Жотев спечели златен медал на Международната олимпиада по биология, която се проведе в средата на юли в Армения, съобщи бТВ.

Така той се нарежда на второ място в света, което е историческо постижение за България, откакто отбори участват на тази олимпиада.  Петър се е състезавал с 250 други ученици от 70 държави от целия свят.

“За това състезание стои много подготовка както организирана в биологическия факултет към СУ, така и в училище. Всеки участник отговаря сам за това”, каза той.

Подготовката продължава цялата година, а интензивната подготовка е две седмици.

“От дълги години подготовката на нашите олимпийци, участниците в Международната олимпиада по биология протича в биологическия факултет на Софийския университет, където аз, много мои колеги и много бивши олимпийци успяваме да предадем нашия опит”, каза един от ръководителите на отбора проф. Албена Йорданова, преподавател по биохимия в Софийския университет.

Тя подчерта, че от сутрин до вечер нонстоп се решават казуси.

“Цялата олимпиада е в рамките на два дни. Практически и теоретичен кръг, всеки от които трае по 6 часа. Резултатите ни бяха казани няколко дни след олимпиадата на голяма церемония. Изнервящо е, защото победителите се казват отзад напред”, каза Петър.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай