Четвъртък,

11-класник с исторически златен медал

От: СТАНДАРТ -
2247
11-класник с исторически златен медал
A
A
A

11-класникът от Софийската математическа гимназия Петър Жотев спечели златен медал на Международната олимпиада по биология, която се проведе в средата на юли в Армения, съобщи бТВ.

Така той се нарежда на второ място в света, което е историческо постижение за България, откакто отбори участват на тази олимпиада.  Петър се е състезавал с 250 други ученици от 70 държави от целия свят.

“За това състезание стои много подготовка както организирана в биологическия факултет към СУ, така и в училище. Всеки участник отговаря сам за това”, каза той.

Подготовката продължава цялата година, а интензивната подготовка е две седмици.

“От дълги години подготовката на нашите олимпийци, участниците в Международната олимпиада по биология протича в биологическия факултет на Софийския университет, където аз, много мои колеги и много бивши олимпийци успяваме да предадем нашия опит”, каза един от ръководителите на отбора проф. Албена Йорданова, преподавател по биохимия в Софийския университет.

Тя подчерта, че от сутрин до вечер нонстоп се решават казуси.

“Цялата олимпиада е в рамките на два дни. Практически и теоретичен кръг, всеки от които трае по 6 часа. Резултатите ни бяха казани няколко дни след олимпиадата на голяма церемония. Изнервящо е, защото победителите се казват отзад напред”, каза Петър.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички