100 лв. за великденска трапеза

С 15% се повиши цената на агнешкото

100 лв. за великденска трапеза | StandartNews.com

Евтини яйца от Полша със съмнително качество и охладено агнешко месо от Северна Македония започват да заливат пазара у нас преди Великден. Такива сигнали постъпват в Асоциацията за защита на потребителите, съобщиха от организацията, информира БТА.

Килограм живо тегло агнешкото върви между 6 и 8 лева, което е с 15 процента повече в сравнение с миналата година. В магазините цената започва от 13.50 лв. и достига дори до 19 лв. за килограм.

Български фермери и търговци алармират, че има засилен внос на охладено месо от Северна Македония, което влиза на дъмпингови цени в страната. Те са с около 20 процента по-ниски от тези на пазара. От асоциацията призовават Българската агенция по храните /БАБХ/ да засили проверките и контрола за евтини вносни меса и яйца по границите.

Мерките срещу COVID-19 по време на извънредното положение миналата година затрудниха изкупуването на агнета и много от овцевъдите продаваха на занижени цени между 4,50 до 5,50 лв. за килограм. Освен това през 2020 г. двойно са поскъпнали фуражите, което увеличава цената на трупното месо с около 15 процента, уточняват от асоциацията.

Колко излиза великденската трапеза?

Агнешко – 40 лв. / 3 кг по 13,50 лв./

Пресни картофи – 14 лв. /2 кг по 7 лв./

Яйца – 5,40 лв. /20 яйца по 27 стотинки/

Козунак – 8 лв.

Салата – зелена салата с репички и лук – 5 лв.

Ако към всичко това прибавите бутилка ракия, безалкоколно и шоколадови лакомства за децата, великденската трапеза на едно четиричленно семейство удря 100 лв.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай