Възпитаник на УАСГ отговаря за мостовете на Ню Йорк

Има повишен интерес към техническите специалности, за първи път има над 20 души в "Хидроинженерство"

Възпитаник на УАСГ отговаря за мостовете на Ню Йорк | StandartNews.com
  • Заради Ковид-19 пропуснахме да привлечем студенти от Абу Даби, казва проф. Иван Марков в специално интервю за вестник "СТАНДАРТ"

Ще се радваме да сте толкова на изхода, колкото и на входа. Това заявиха на студентите си преподавателите от Университета по архитектура, строителство и геодезия при приемането им в първи курс. Церемонията по посрещането бе организирана поотделно за различните факултети, като последни ще получат студентските си книжки първокурсниците от Факултета по геодезия - в сряда. "В предишни години е имало по-пищни церемонии, но не е важно колко лъскава е церемонията, а за какво сме се събрали", заяви ректорът проф. Иван Марков. И допълни: "Постъпили сте на добро място и ви очаква солидна и хубава професия". Той препоръча на студентите да учат постоянно и да не чакат сесията, защото още след месец ги очакват контролни. Тази година университетът е приел по-голям брой студенти - около 700.

  • Има повишен интерес към техническите специалности, за първи път има над 20 души в "Хидроинженерство"

- Проф, Марков, как започва при Вас учебната година? Засега е присъствено, но ще имате ли готовност за дистанционно или хибридно обучение?
- Съгласно сегашните разпореждания на министъра на здравеопазването започваме учебната година присъствено, но при спазване на всички противоепидемични мерки, които са предвидени, като сме се съобразили и сме ползвали и опита, препоръчан от Министерството на образованието и науката, дадени към средните училища. При необходимост и нареждане от министъра на здравеопазването сме готови да продължим обучението в електронна среда.
Ние натрупахме опит от втория семестър на миналата година, който мина почти изцяло онлайн. направихме и предварителна подготовка с преподавателите, за да може да бъде по-пълноценен процесът на обучение. В началото ситуацията малко ни изненада и бяхме недостатъчно подготвени.
- Как се дипломира випускът от миналата година, предвид факта, че при Вас все пак трябва да се провеждат практически занятия?
- Дипломирането бе отново в онлайн среда, но от 18 май бяха разрешени присъствени консултации с отделните студенти и техните научни ръководители. Голям процент студенти, над 90 на сто, завършиха в срок своите дипломни работи. Ние удължихме с един месец срока за защити, за да могат да завършат работите си.
- Вие имахте доста амбициозни планове в началото на мандата.
- Работата по популяризиране на университета на практика спря. Бяхме се приготвили да направим презентации в Абу Даби, да се срещнем с ученици и преподаватели през април. Разбирате, че със ситуацията на Ковид-19 и извънредното положение всичко това не е възможно. Изчакваме подходящ момент, за да продължим.
- Много университети се оплакват, че спада интересът към техническото образование. Как е при Вас?
- Този интерес спада в цяла Европа. Интересът към техническите и инженерни специалности не е голям, младите хора се насочват към социални и икономически науки, както и право. Но тази година имаме леко завишаване на интереса, поне в нашите специалности. Даже в "Хидростроителство" в последните години имахме по един-двама души, а сега са над 20. Имахме страхотен спад в "Транспортно строителство", но напоследък беше преодолян, от няколко години насам за първи път видях толкова много хора в този факултет. Към останалите специалности и досега имаше интерес, разбира се, в рамките на пониженото търсене на инженерни специалности по принцип.
- А имат ли луфтове от познанията си в гимназията? Трябва ли да се дообучават?
- Разбира се, че имат, но ние вземаме мерки да наваксаме тези неща, така че това не представлява трудност. Нормално е някои от студентите да имат пропуски от средното образование.
- Как се реализират завършилите?
- Има такива, които тръгват към чужбина, но повечето остават у нас. В момента има малки затруднения във връзка с епидемията, но иначе строителството у нас е в подем и се търсят изключително много инженерни кадри. Проблемът за търсенето на кадри от бизнеса не стои.
- Ваш възпитаник отговаря за мостовете на Ню Йорк. Имате ли и други на такива високи постове.
- Вероятно има, аз не познавам всички наши възпитаници, но това е високо постижение от нашия колега. Има много мениджъри, изпълнителни директори и у нас, и в чужбина.
- Държавата използва ли достатъчно експертизата на Вашите специалисти във връзка с язовири, противосеизмично строителство и други?
- Имаше един застоен период за определено време, но в момента държавата отново има много добри намерения в лицето на Министерство на икономиката. В момента подготвяме договореност с колегите хидроспециалисти за изследване на язовири с държавната фирма "Монтажи", която се занимава и с язовирите. Проведохме две срещи - разбира се, едната през февруари, а другата доста по-късно заради епидемията. Те високо ценят експертизата на нашите хидроинженери.
- Стана ясно, че правителството ще отпусне 50 милиона лева за увеличение на преподавателските заплати.
- Това е много добро намерение и се надявам, че ще се осъществи, тъй като през годините учителските заплати неколкократно бяха вдигнати, а стигнахме дотам, че асистентските заплати вече са по-ниски от тях, което е недопустимо. Ние сме коментирали този въпрос и на заседание на Съвета на ректорите. Ръководството на Съвета направи изчисления колко пари ще са необходими. Ако беше много повече, едва ли щеше да се намери финансов ресурс, но при 50 милиона това е възможно.
- Колко е една асистентска заплата в УАСГ и успявате ли да привлечете млади хора?
- При нас е 1120 лева, но в други университети са по-ниски. Има и по-високи. За някои от дисциплините и специалностите имаме млади хора, за други не е достатъчно, защото не е привлекателно.
- Все пак Вашите преподаватели се реализират и като консултанти?
- Да, но докато младият колега навлиза в преподавателската работа, той няма много време за странични дейности, затова за положения си труд трябва да получава една достойна преподавателска заплата.
- Предстоеше Ви ремонт преди Ковид-кризата?
- Проблема с ремонта го преодоляхме, но се скъсиха сроковете. Обществената поръчка вече мина, няма обжалвания, сега договорираме и се надяваме, че в съкратени срокове ще ремонтираме старата си сграда след едно изключително забавяне и поредица обжалвания. Ще ремонтираме и физкултурния салон и една хидравлична лаборатория. Получихме и пари за ремонт на две от студентските общежития, за които не са отпускани пари никой не знае от колко години и условията за живот на младите хора трябва да бъдат променени.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай