Петък,

Вузовете с право да създават фирми

От: Стела Стоянова -
305
Вузовете с право да създават фирми
A
A
A

Университетите вече ще могат да откриват търговски дружества, където ще продават своите научни продукти. Това става със специална наредба, след като в Закона за висшето образование е позволено университетите да създават фирми. Чрез тях те могат да реализират свои проекти и патенти, така че разработките им да намерят място в производството. Такава практика има навсякъде по света. За първи път обаче това се прави и у нас. Чрез наредбата се позволява на университети, които са докарали научна разработка до патент, да се опитат да създадат компания и да развият изобретението си, след което да го продадат на други фирми, които да доразвият тяхната идея. Висшите училища ще могат да използват приходите от компаниите си само за доразвиване на продукта, не и за други цели. Още преди десет години Съветът на ректорите поиска това да бъде въведено.
Съгласно новата наредба вузовете могат да отварят само компании, в които ще могат да изследват и продават научните си разработки, но не и за дейности, които не са свързани с науката – например за отваряне на хотели и ресторанти. Вузът е длъжен да участва с 34 на сто от собствеността на търговското дружество, но приходите от него ще се харчат само за реализация на проектите, които е предложил вузът. Значителна част от ръководството на компанията ще бъде от представители на висшето училище.
Университетът може да участва в капитала на въпросното дружество с парична и непарична вноска, като непаричната е свързана само с интелектуалната собственост. Правата на висшите училища, които участват в търговските фирми, се  упражняват от Академичния съвет. Предлагането на този текст е свързано с няколко годишно лобиране за това, че висшите училища имат право да правят така наречените старт-ъп компании, в които да реализират своите изследвания до тяхното практическо приложение. Условието на МОН е парите, които вузовете получават да бъдат използвани само за нови разработки, но не и за заплати.


Всички новини от категория Образование.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com