Четвъртък,

Вълчев: В клас през юли? Още не го обсъждаме

От: стандарт -
A
A
A

Нулева е вероятността за нулева година, удължаването на учебната година за сметка на лятната ваканция е последен вариант. Това заяви образователният министър Красимир Вълчев пред бтв. По думите му има резерв през лятото, но все още не обсъждан вариант учениците да учат и юли. Вълчев посочи, че тази година учителите имат и повече време, тъй като няма има загуби, поради грипни ваканции или екскурзии.Не се обсъждало и удължаване на коледната ваканцията, подчерта министърът.

15 170 деца и 2401 педагози пък са поставени под карантина. „Тревожни са общите числа, това, което се случва в образователната функция, е резултат от общата ситуацията. При децата и учениците стойностите са 10-15 пъти по-високи”, коментира Вълчев.

В момента около 45% от школата са превключили към дистанционно обучение. Около 40% от учениците са онлайн след решение на областните щабове, а 5% (137 училища) учат дистанционно след разрешение на просветният министър. Нито едно от школата не е онлайн в резултат на заповедта на здравния министър, според която при 15% ученици със симптоми школата в червената зона могат да минат онлайн. „Този вариант е по-добър от общото решение на здравния министър за цялостно затваряне, тъй като има 1300 училища, в които няма нито един случай на коронавирус”, посочи Вълчев. Той даде за пример училището Лозен, което е искало да учи присъствено, защото няма нито един случай.

Според просветният министър до Коледа в големите градове учениците ще могат да се върнат в класните стаи с графици, защото при тях ще се съберат 5-6 седмици дистанционно обучение. „Няма модел, при който да няма негативи. Локалното диференцирано решение е най-правилно.За 3 седмици няма за изчезне вирусът, ако направи пълен локдаун. Трябва да се ходи на училище, колкото ситуацията позволява. Не може до март да не ходят на училище едни и същи ученици. Не можем да си позволим да затворим образователна система за 6 месеца, както и децата вкъщи.”, коментира той. При децата от начален етап било най-наложително да учат в класните стаи, тъй като те не трябва да се застояват продължително пред екраните вкъщи, а и с тях трябва да бъде родител.

По отношение на предстоящото външно оценяване на седмокласниците просветният министър обясни, че има възможност за провеждане на още един изпит, ако голям брой ученици не могат да се включат в него. Проблемът при този вариант била липсата на равнопоставеност между двата теста. „Към днешна дата се въздържаме от такова решение, но сме готови. Може да има възможност и за признаване на оценки от вътрешното оценяване”, обясни Вълчев. Той допълни, че няма проблем да отпадне част от  материал, но това ще се реши до края на април.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички