Вълчев: "Стягайте редиците! Чакаме криза на доверие!"

360 милиона лева за ръст на учителските заплати

Вълчев: "Стягайте редиците! Чакаме криза на доверие!" | StandartNews.com

"Стягайте се! Предайте това и на останалите! През следващите две години чакаме криза на доверие в системата, защото приехме много промени, а за да видим резултатите трябва повече време". Това заяви просветният министър Красимир Вълчев на среща с училищните директори преди началото на учебната година.
Той посочи, че следващото, трето поред, увеличение на учителските заплати, което е планирано за догодина, ще бъде под 20 на сто. %. За обезпечението му в бюджета за 2020 г. са планирани 30 млн.лв. повече от т.г., т.е общо 360 млн.лв. Това съобщи просветният министър Красимир Вълчев на национална работна среща на директорите, организирана вчера от Съюза на работодателите в системата на народната просвета.
Въпросната сума е заложена в средносрочната бюджетната прогноза и е налична. Въпреки че като обща сума парите са повече от миналата година, процентът, с който ще скочат догодина учителските заплати, ще е по-нисък от тазгодишните 20 на сто, тъй като увеличението ще се изчислява върху по-висока база. По думите на министъра то ще е над 10%. С увеличените средства ще се коригират леко нагоре и единните разходни стандарти в системата, от които зависят бюджетите на школата.
Първият скок на преподавателските възнаграждения бе през септември 2017 г. с 15%, когато минималната учителска заплата се повиши от 670 на 760 лв. Обещанието на ГЕРБ е за двойно увеличение на заплатите на учителите в рамките на следващите 4 години. Плановете са през 2021 г. минималната учителска заплата да стане 1200 лв., средната - 1700 лв., а директорската - около 2000 лв.)
Шефът на Синдиката на българските учители Янка Такева коментира, че бюджетът за образование за 2020 г. е готов от 30-ти август т.г. Синдикатите обаче се стягат за среща с финансовия министър на 12-ти септември, за да се "доизчистят някои параметри" в него.
Още поне две промени предстоят през новата учебна година, стана ясно на националната среща. Едната е свързана със средствата за квалификация, които са 1% от училищния бюджет - просветният министър смята да предложи на следващия отраслов съвет поне 50% от тези пари да отиват за взаимно учене, обмяна на опит и взаимодействие с други училища, тъй като спроед него учителите учат най-много от своите колеги. Другата промяна ще е в целодневната организация на обучения. Съгласно нея децата с обучителни затруднения ще получават допълнителни уроци по български език и в следобедните часове на занималнята, а не само сутрин. Нямало смисъл тези часове да се ползват за писане на домашни или ритане на топка. Той заяви, че иска траен процес на промени, иначе всички политически партии в бъдеще ще залагат мандатност на директорите.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай