Вълчев с подробности за детските градини

Висшите училища избраха да увеличат приема с матури, каза министърът

Вълчев с подробности за детските градини | StandartNews.com

Опитахме се да направим дистанция между родители и персонал. Децата няма как да не си взаимодействат. Това заяви пред БНТ просветният министър Красимир Вълчен по повод отварянето на детските градини. В София забавачките тръгват от 26 май 2020 г. Трудна е ситуацията, опасността не е преминала. Затова призовахме родителите, ако имат възможност, да оставят децата вкъщи, призова още веднъж Вълчев. По думите му в момента в момента преминаваме от изолация към научаване да живеем с вируса, който "няма да изчезне изведнъж".

"Не можем да ограничим всички обществени сфери. Търсим разумното решение", коментира още министърът.

Относно ситуацията в училища, той каза, че е най-добре е да няма връщане на учениците дори и за изпитите. Красимир Вълчев каза, че няма нужда от риска да се връщат за малко учениците.

"Матурата не е лесен изпит. Висшите училища избраха да увеличат броя с прием с тези изпити – едната е епидемичната ситуация и другата – че те (матурите, бел.ред.) са се утвърдили като надеждни", обясни министърът. Той посочи, че има специалности, които обаче изискват по-задълбочен изпит от държавните зрелостни изпити и затова все пак ще има провеждане на кандидатстудентски изпи.

"Факт е, че в последните години имаше занижаване на критериите. Ние задължаваме висшите училища да увеличат текущата ангажираност на студентите и другото е – какво преподават, да успеят да провокират интереса на студентите", каза още Красимир Вълчев.

Той смята, че дистанционното учение е дало удобство за студентите. А за учениците – най-важното нещо също е да се провокира интересът за учене. Вълчев подчерта, че трудно се провокира вниманието на учениците. Даде пример, че и взаимодействието с електронни устройства намалява интереса. Нуждата от иновативни похвати е важна, подчерта Вълчев.

На въпрос дали е направена крачка в бъдещото, той каза: "Тази ситуация беше уникална възможност. Системата направи няколко крачки напред". Според него традиционната система е показала гъвкавост. В бъдеще децата ще продължат да учат присъствено, което е необходимо и за социализацията, но и все повече ще се използват електронните платформи. Както преди и сега образователният министър посочи като плюс доброто взаимодействие учители-родители по време на пандемията. "Най-важното е да ги научим да бъдат не само ползватели, но и дигитални създатели", каза за финал Красимир Вълчев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай