Учениците пишат на министъра: Отложете матурите

Какво да гледаме - задачите или дали има заразени?

Учениците пишат на министъра: Отложете матурите | StandartNews.com

Петиция против матурите след 7 и 12 клас създадоха български ученици, към която се присъединяват възпитаници на всички градове. Зрелостници от няколко софийски гимназии подготвят също и видео обръщение към министъра на образованието и науката Красимир Вълчев и омбудсмана на Република България Диана Ковачева с молбата националното външно оценяване след 7 клас и държавните зрелостни изпити след 12 клас да бъдат отменени, съобщи Marica

Желанието им се породи от извънредното положение и трудното за мнозина онлайн обучение от вкъщи. Втората причина, която се посочва е, че докато още върлува коронавируса събирането им на едно място е рисково за здравето както на тях, така и на учителите и семействата им.

В петицията вече са се подписали близо 1300 граждани от София, 700 от Пловдив, 400 от Варна, а събрани общо с всички останали градове, подписите надхвърлят 6000.

„Как се предполага учениците да се съсредоточат върху изпитите си, докато се чудят дали сред присъстващите в стаята няма заразени? Как ще се чувстват те, когато се прибират към вкъщи? Нима ще бъдат спокойни? Нима ще бъдат сигурни, че няма да навредят на близките си? И защо трябва да поемат този риск?“, пишат учениците, като дават за пример Франция, където изпитите отпаднаха.

Учениците апелират обществото да изкаже мнението си, което също ще бъде включено към видео обръщението.

Свързахме се и с Бойка Бресковска – преподавател по БЕЛ във Френска езикова гимназия в Пловдив. Като учител и родител на ученици коментира, че казусът е доста сложен и е трудно да се мисли еднозначно.

„До началото на извънредното положение, по-голямата част от материала в 12 клас е взет. Предполагам, че се отнася същото и за 7 клас. Освен това чухме за доброто намерение от МОН, че не всичко от заложеното в програмите по БЕЛ за двете степени ще влиза в НВО и ДЗИ. Остава, мисля, да конкретизират.

Как ще бъде организирано провеждането на матурите? Ето това е въпрос, който притеснява всички - и ученици, и родители, и учители, и директори на училища. Защото тук става дума за сигурност, за гаранция, че здравето на всички забъркани няма да е подложено на риск“, споделя преподавателят.

Въпреки недоволството министърът на образованието Красимир Вълчев съобщи и окончателните дати, на които ще се състоят матурите – изпитите на седмокласниците ще се проведат на 13 и 15 юни, а на зрелостниците на 1 и 3 юни.

Мерките за безопасност, които ще се спазват по време на провеждането им са намален брой квестори – само един ще наблюдава работата на учениците. Самите те ще са по 10 в класна стая.  

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай