Събота,

Учебници и обувки вместо пари за учениците

От: Мартина Суботинова -
108
Учебници и обувки вместо пари за учениците
A
A
A

Еднократните помощи за ученици, записани в първи и осми клас, могат да  бъдат не само пари.

Социалните служби ще преценяват дали родителите ще получат пари или обувки и учебници. Това предвиждат промени в Закона за семейните помощи за деца, които са качени за обществено обсъждане, предаде “Монитор“.

От 1 януари помощта за осмокласници вече ще бъде уредена в закона и ще се отпуска на всички семейства независимо от доходите им. Така от следващата учебна година всички деца, записани в първи и осми клас, ще могат да получават помощта като отпада подоходният критерий.

Ако социалните преценят, може да бъдат купувани облекло, обувки, учебни и други пособия, необходими на детето за училище. Това ще става, ако се установи, че родителите не полагат грижи за детето или не използват по предназначение паричните средства.

Плащането отново ще е на два транша. Ако детето не бъде записано за втория срок или в рамките на месец натрупа 5 неизвинени отсъствия, семейството трябва да възстанови парите. Освен, ако детето няма здравословни причини, но това ще се доказва с медицински документи.

Ако през първия срок помощта е отпусната в натура и през втория срок няма основания за това, вторият транш ще е паричен. Възможен е и обратният вариант.

Очаква се около 56 хил. първокласници и 62 500 осмокласници да получат помощта. От началото на годината правителството вдигна средствата с 50 лв. и така общо семействата получават 300 лв. за двата срока. В Закона за държавния бюджет за тази година пък бяха предвидени 16,8 млн. лв. за първокласниците и още 18,75 млн. лв. за осмокласниците.


Всички новини от категория Образование.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички