Учебници и обувки вместо пари за учениците

Еднократните помощи за ученици, записани в първи и осми клас, могат да бъдат не само пари

Учебници и обувки вместо пари за учениците | StandartNews.com

Еднократните помощи за ученици, записани в първи и осми клас, могат да  бъдат не само пари.

Социалните служби ще преценяват дали родителите ще получат пари или обувки и учебници. Това предвиждат промени в Закона за семейните помощи за деца, които са качени за обществено обсъждане, предаде “Монитор“.

От 1 януари помощта за осмокласници вече ще бъде уредена в закона и ще се отпуска на всички семейства независимо от доходите им. Така от следващата учебна година всички деца, записани в първи и осми клас, ще могат да получават помощта като отпада подоходният критерий.

Ако социалните преценят, може да бъдат купувани облекло, обувки, учебни и други пособия, необходими на детето за училище. Това ще става, ако се установи, че родителите не полагат грижи за детето или не използват по предназначение паричните средства.

Плащането отново ще е на два транша. Ако детето не бъде записано за втория срок или в рамките на месец натрупа 5 неизвинени отсъствия, семейството трябва да възстанови парите. Освен, ако детето няма здравословни причини, но това ще се доказва с медицински документи.

Ако през първия срок помощта е отпусната в натура и през втория срок няма основания за това, вторият транш ще е паричен. Възможен е и обратният вариант.

Очаква се около 56 хил. първокласници и 62 500 осмокласници да получат помощта. От началото на годината правителството вдигна средствата с 50 лв. и така общо семействата получават 300 лв. за двата срока. В Закона за държавния бюджет за тази година пък бяха предвидени 16,8 млн. лв. за първокласниците и още 18,75 млн. лв. за осмокласниците.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай