Столичанчета в повече

Къде ще отидат 10 000 деца, които не бяха приети в забавачките?

Столичанчета в повече | StandartNews.com
  • Къде ще отидат 10 000 деца, които не бяха приети в забавачките?

"Няма да те приемат в детска градина, мами, направо ще те запишем в университета". Това вероятно ще е новата мантра на 10 000 майки, чиито деца не можаха да намерят места в детската градина в столицата. Да, в университета ще е по-лесно. И няма да придирят кой е от столица и кой от провинция - общежития бог дал.За детските градини обаче това не важи. И

спорът за липсата на места се превърна в изключително грозен скандал

след като кандидатът за депутат от ГЕРБ-СДС Анжела Димчева сподели в социалните мрежи, че това се дължи не на друго, а на факта, че София се е препълнила от хора от други градове. "Аз съм кореняк софиянец, гледала съм и двете си деца вкъщи", дава пример тя. И съветва хората, чиито деца не са класирани, да плащат за частни забавачки.Скандалът можеше да е просто буря в чаша вода, ако тя не бе споделила поста си в групата на столичния кмет Йорданка Фандъкова, където всички родители гледат под лупа това, което се отнася до детските градини. И не стига, че системата за кандидатстване им забива, ами имат и нулева толерантност към хора, които смятат, че щом са ходили по жълтите павета още преди те да бъдат наредени, могат да менторстват над чуждия живот..Темата за детските градини обаче е различна и не се свежда до това, че някое семейство е решило да мигрира в столицата и да си намери работа, каквато в неговия роден град няма. Даже и всички придошли фамилии с малките си отрочета да се бяха върнали по родните места, забавачките за така наречените "кореняци" пак нямаше да стигнат.Защото навремето сградите на градините бяха разпродавани или отдавани под наем за жълти стотинки, а до днес в някои от тях се помещават частни училища с дългосрочни договори. Вината за това е на общината, в случая не на сегашната, защото в гладните години след 1990-та таксите за забавачка се вдигнаха безбожно и никой не наложи контрол. Уплашените родители си прибраха децата вкъщи и си наеха съседски баби да ги гледат, защото дори и те излизаха по-евтино от такса за детска градина. Сградите станаха излишни и се разпродадоха заедно с общинските терени.

Детските учителки отидоха на борсата

По-късно държавата се опомни и намали таксите за забавачка, но не предвиди, че и децата ще се увеличат. А най-елементарното стратегическо мислене би трябвало да прецени, че в резултат на кризите към столицата ще се отправят още семейства с малки деца, които ще се радват да им викат "компири", да ги хранят с E-та и да ги бият по три пъти на ден, само да хванат заветното място в забавачката.Поне от 10 г. всяка година ни се говори, че ще построим ен на брой детски градини, а накрая тържествено разрязваме лентата на само една. И при лотарийния принцип, с който приемат хлапетата, няма защо да се чудим как родители се хващат за косите /образно казано/ в социалните мрежи, на тема "Ама върви си на село и си го гледай там, ма". Проверяват си взаимно профилите, за да уязвят врага и да открият негова случайна забежка в извън софийска територия.Истерията на тема "столичанчета в повече" винаги приключва с окончателното класиране. Къде отиват тези 10 000 некласирани деца - не знам. Връщат ли ги по родните места /ако не са от София/ или ги дават на частни забавачки за луди пари? Или пък и родители, и деца се изнасят за чужбина? След като се върнат да кандидатстват за първи клас, когато детето владее вече свободно чужд език, но няма постоянен адрес до училището, някоя дама като Димчева с претенции за управление ще им каже: "Я си вървете обратно на село"!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай