Смесват занималнята с редовното обучение

Целта е целодневната организация на обучение да стане по-гъвкава

Смесват занималнята с редовното обучение | StandartNews.com
  • Целта е целодневната организация на обучение да се оптимизира и да стане по-гъвкава.

Смесен блок от редовно обучение и занималня в рамките на целодневната подготовка предлага МОН. Идеята е записана в проект за промяна на една от основните наредби в образованието.
Досега децата учеха сутрин, а следобед подготвяха уроците си или имаха занимания по интереси.
С новия проект обаче те ще могат да учат, да подготвят домашното си веднага след часа и после да преминат на друг учебен предмет. Целта е целодневната организация на обучение да се оптимизира и да стане по-гъвкава. Някои от учителите и директорите твърдо застават зад този проект, още повече, че той няма да бъде задължителен, а ще е само по решение на педагогическия съвет. Те твърдят, че в момента целодневната подготовка е слабо регулирана, като часовете в занималнята условно са разпределени така - 2 часа за самоподготовка, 2 часа за дейности по интереси и 2 часа за спорт. В бъдеще обаче те ще могат да се смесват с редовните учебни часове, във времето, отредено за тях, ще може да се организира и обучение за преодоляване на обучителни затруднения, с няколко учители и други екстри.
Много учители и родители обаче са на мнение, че идеята не е удачна, предвид факта, че доста от учениците ходят и на други занимания - езици, спорт или танци извън училище. Ако част от учебните им часове се изместят следобед, те просто няма да имат възможност да посещават тези занимания, изтъкват родители. Учители пък се притесняват как ще бъде оценена финансово допълнителната им заетост.
Според председателя на Съюза на работодателите в системата на народната просвета Диян Стаматов промяната е добра и навременна, като самият той ще я изпробва в своето 119-то училище още през новата учебна година. "Първите два часа учениците могат да имат български език, след което веднага да имат час по самоподготовка, в който да упражнят новите знания", казва той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай