Ректорът на УНСС с важни новини за студентите и отпадането на таксите

Правителството явно разполага с такъв ресурс, има консенсус в управляващото мнозинство за подобен ход

Ректорът на УНСС с важни новини за студентите и отпадането на таксите | StandartNews.com

Днес на свое заседание се събира управителното тяло на Съвета на ректорите, за да обсъди предложението на правителството да отпаднат таксите за обучение на студенти и докторанти (по държавна поръчка) в държавните висши училища. За целта ще бъдат направени промени в Закона за висшето образование, стана ясно от съобщение на Министерския съвет.

Ще излезем с общо становище по темата, съобщи пред БНР ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров. Той допълни, че на срещата ще бъдат обсъдени и други проблеми, свързани с начина на финансиране на университетите и исканията към новия бюджет. Има по-голям потенциал за разговори с управляващите, смята той.

Идеята за отпадане на таксите за студентите, учещи държавна поръчка, ректорът коментира така:

"Почти всички ректори бяха на срещата в Министерския съвет, когато беше анонсирана идеята за отпадането на таксите. Всъщност те не отпадат, а се компенсират от държавния бюджет. Тази мярка е насочена повече към студентите, не толкова към университетите, с цел да се улесни достъпът до висше образование за социално слаби категории и хора, които нямат такива възможности за доходи."

Мярката обхващат всички около 180 хил. студенти, които учат държавна поръчка, подчерта проф. Димитров. По думите му платеното обучение остава.

"Няма голяма промяна за университетите. Дали те ще получат тези пари от студентите или от бюджета, горе-долу нещата са едни и същи", обясни той.

Правителството явно разполага с такъв ресурс, има консенсус в управляващото мнозинство за подобен ход, отбеляза ректорът на УНСС.

"Ако тръгнем да търсим алтернативно използване на тези средства - те са около 120-150 млн. за компенсация, може би ще отидем в друга посока. По-добре е да търсим цялостно решение на въпроси, свързани с финансирането на висшето образование. Днес с това ще се занимава и Управителният съвет. Тези въпроси стоят, сега е моментът те да бъдат поставени. Към края на годината вече ще е късно, защото проектобюджетът е готов и трудно се правят промени в методиката и начина на планиране. Моето виждане е да търсим цялостно решение на тези проблеми, а това е една от мерките, която би могла да стимулира и достъпа на младите хора до висше образование, но обвързано с качеството на висшето образование", разкри проф. Димитър Димитров.

Според него със сигурност има и друга алтернативна употреба на тези средства, но това е правителствена политика: "Нашето искане беше да се разглеждат комплексно нещата. Идеята е да се търсят допълнителни средства, а не да противопоставяме алтернативното използване на тези пари."

По думите му бройките за държавна поръчка остават същите. В този смисъл си остава същия и начинът на прием.

Матурата е по-универсален изпит, който предполага едно и също качество на кандидатите, коментира проф. Димитров. Според него ако всеки университет си прави свои изпити и оценки, системата съвсем може да бъде изкривена. Някои университети и специалности, където има по-голям наплив от кандидат-студенти, правят допълнителни изпити към матурата, което улеснява селекция, обясни той. По думите му обаче проблемът е, че преди са кандидатствали около 100 хил. души, а сега - 40 хил., а капацитетът на университетите е почти същият.

За УНСС ректорът подчерта, че имат повече кандидат-студенти отколкото могат да приемат. Студентите, които искат да учат при нас, трябва да са спокойни, че имат добро развитие и почти 100% реализация, изтъкна той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Тодор
преди 2 месеца

Моят съвет към всички: опитайте новата безопасна виагра, която е в пъти по-силна от обикновената и е безопасна на всяка възраст. Това промени живота ми и нашия секс. Това е, което тя може да направи:---- https://do.my/biox

Откажи