Петък,

Откриват нови професионални паралелки

179
Откриват нови професионални паралелки
A
A
A

Нуждата от квалифицирани кадри за бизнеса подтикна държавата да даде зелена светлина за нови професионални паралелки.

Мария и Алекс са сред първите ученици, които ще се обучават в най-новото направление на Гимназията по хранителни технологии и техника в Пловдив. То е с професионална насоченост - биотехнология. 26 младежи ще имат възможността да работят в реални условия в истинска лаборатория.

„Привлече ме това, че мога да се развия в много неща, след като завърша 12 клас. И ми се стори най-интересна от всички”, каза Мария Бимбалова, ученик в ПГХТТ.

Младежите направиха и първия си любителски опит в училищната лаборатория. Чрез него те установиха съдържанието на вредни вещества и нишесте, които се добавят в киселото мляко.

„Ще ми бъде интересно как храните взаимодействат с човешкия организъм, какви вещества има в храните, хранителни стойности, въобще всякакви свойства на храните и напитките”, обяснява Алекс Вълев, ученик.

Гимназията по хранителни технологии и техника е едно от учебните заведения, които си сътрудничат с някои големи фирми и предприятия в хранително-вкусовата промишленост. Това е причината да откриват паралелки с нови специалности.

„Откриването на нови паралелки е станало след обсъждане с експерти и в отговор на нуждите на бизнеса”, коментира директорът на ПГХТТ гр. Пловдив Людмила Ганчева.

 След гимназията за възпитаниците на професионалната паралелка по биотехнология има запазени места в Аграрния университет, за да може държавата да осигури достатъчно квалифицирани кадри.


Всички новини от категория Образование.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички