Откриват нови професионални паралелки

Едно от училищата с нови учебни направления е Гимназията по хранителни технологии и техника в Пловдив

Откриват нови професионални паралелки | StandartNews.com

Нуждата от квалифицирани кадри за бизнеса подтикна държавата да даде зелена светлина за нови професионални паралелки.

Мария и Алекс са сред първите ученици, които ще се обучават в най-новото направление на Гимназията по хранителни технологии и техника в Пловдив. То е с професионална насоченост - биотехнология. 26 младежи ще имат възможността да работят в реални условия в истинска лаборатория.

„Привлече ме това, че мога да се развия в много неща, след като завърша 12 клас. И ми се стори най-интересна от всички”, каза Мария Бимбалова, ученик в ПГХТТ.

Младежите направиха и първия си любителски опит в училищната лаборатория. Чрез него те установиха съдържанието на вредни вещества и нишесте, които се добавят в киселото мляко.

„Ще ми бъде интересно как храните взаимодействат с човешкия организъм, какви вещества има в храните, хранителни стойности, въобще всякакви свойства на храните и напитките”, обяснява Алекс Вълев, ученик.

Гимназията по хранителни технологии и техника е едно от учебните заведения, които си сътрудничат с някои големи фирми и предприятия в хранително-вкусовата промишленост. Това е причината да откриват паралелки с нови специалности.

„Откриването на нови паралелки е станало след обсъждане с експерти и в отговор на нуждите на бизнеса”, коментира директорът на ПГХТТ гр. Пловдив Людмила Ганчева.

 След гимназията за възпитаниците на професионалната паралелка по биотехнология има запазени места в Аграрния университет, за да може държавата да осигури достатъчно квалифицирани кадри.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай