Купи “Стандарт”, избери университет

Академик Денков: По-големи заплати във вузовете въврят с по- високо качество

Купи “Стандарт”,  избери университет | StandartNews.com
  • Как да следвате в 10 водещи вузове - университети, висши училища, академии и колежи - ядрото на родната Алма-матер
  • Академик Денков: По-големи заплати във вузовете въврят с по-високо качество

"Стандарт"  като национално отговорна медия днес се обръща към младите си читатели. Представяме на вниманието им тематичното приложение "Да! На българското образование", което се превърна в традиция на нашия вестник и агенция за всяка кандидат студентска кампания.

"Да! На българското образование" представлява алманах на водещите  висши учебни заведения и всички възможности, които те разкриват пред младите хора за обучение и реализация. Той излиза в навечерието на най-светлия ни празник - 24 май, когато честваме Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

Специално внимание сме обърнали на мястото на родната образователна система в Европейския план за възстановяване и устойчивост, в който близо 1,8 млрд. лв. са предвидени за образование и наука.

В страната има 52 акредитирани висши училища. Разказваме подробно за 10 водещи вузове - университети, висши училища, академии и колежи, които съставляват част от ядрото на българското висше образование - УНСС, СУ "Свети Климент Охридски", УниБИТ, ВТУ "Тодор Каблешков", Стопанска академия "Д. А. Ценов" в град Свищов, Тракийски университет в град Стара Загора, Технически университет в град Варна, Химикотехнологичен и металургичен университет и Университетът по хранителни технологии в град Пловдив, както и за две езикови школи - Easy Way и "Вихровения", в които може да научите или усъвършенствате познанията си по чужд език.

Представяме историята, перспективите пред развитието на вузовете, както и новите им програми. Специален акцент сме поставили върху възможностите за кариерно развитие на младите хора чрез  сътрудничеството "бизнес - университети".  Всяка година Министерският съвет утвърждава и списъка на работодателите, с които студентите могат да сключват договори за стаж и работа. През настоящата академична година са одобрени 154 фирми.

Членството ни в ЕС  дава необятни възможности за стажантски програми, включително и чрез Еразъм Плюс, в елитни висши учебни заведения на страните от Евросъюза. Водещите у нас университети не само си партнират със своите сродни вузове в Европа, САЩ и Китай, но осигуряват обучение и издават сертификати от най-престижните корпорации, банки и организации на бизнеса в света.

Висшето ни образование вече е изцяло в духа на Болонския процес, като следването става в бакалавърски и магистърски програми, които постоянно се усъвършенстват в духа на модерните традиции и иновации. Третата степен "докторант" открива пред младежите големи възможности за научна кариера и подготвя новата вълна, която ще наследи днешните академици, професори, доценти и асистенти. Не на последно място сме представяме социално-битовите условия и възможностите за отдих на бъдещите студенти..

Вузовете ни успешно се справиха с пандемията от коронавируса като създадоха нова дигитална среда и онлайн обучение, за да предоставят на своите студенти пълноценни възможности за образование.

Разбира се, има и критици на родното висше образование. Основният им аргумент е, че вузовете у нас били твърде много.  Ще им отговорим с факти, защото пред фактите и боговете мълчат. Нека да сравним броя на висшите училища в близки по мащабите на България държави като население и територия, които са членки на Европейския съюз - Дания, Белгия, Чешката република и Гърция. Картината показва, че в Дания има над два пъти повече висши училища в сравнение с България. Белгия и Чешката република имат около 1,1 пъти повече. Единствено Гърция, с незначителните 0,03 стотни, които може спокойно да се пренебрегнат по значимост, и е в почти тъждествено положение с нашата страна по броя на висшите си училища спрямо числеността на своето население.

Последната анкета сред най-младата възрастова група - между 18 и 29 години, показва, че тя изразява най-високо доверие към висшите училища у нас сред 16 изследвани институции и организации. Според данните университетите са единствените, които се ползват с доверието на младите хора в България - 57%. В момента студентите са над 202 000.

Защо не станете и вие част от тях!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай