Какви промени приеха в Закона за висшето образование

С измененията се уреждат условията и редът за съвместно обучение на студенти от две и повече български висши училища

Какви промени приеха в Закона за висшето образование | StandartNews.com

Парламентът прие на първо чете промени в Закона за висшето образование, свързани с обучение на студенти в два или повече вуза. Проектът е на Министерския съвет. "За" бяха 139 депутати, 12 - "против", без "въздържал се". Срокът за писмени предложения между двете четения ще е 14 дни.

С измененията се уреждат условията и редът за осъществяването на съвместно обучение на студенти от две и повече български висши училища.

Втората група промени е свързана с възможността за подготовка на докторанти в рамките на научно-изследователските проекти, което е широко разпространена практика по света. Включени са и предложения, решаващи технически проблеми, установени при прилагането на Закона за развитието на академичния състав в Република България.

Заложено е Националната карта за развитие на висшето образование да се актуализира всяка година.

Министърът на образованието назначава и.д. ректор на учебно заведение, когато по отношение на ректора на висшето училище бъде установено плагиатството и/или недостоверност на представените научни данни в научните трудове, въз основа на които е придобита научна степен или е заета академична длъжност, или когато ректорът не изпълни в срок задължението си по Закона за развитието на академичния състав в Република България.

Антония Димитрова от ПГ "Продължаваме Промяната" подчерта, че най-важната промяна е възможността за нови, мултидисциплинарни специалности.

Красимир Вълчев от ПГ на ГЕРБ-СДС отбеляза, че уредбата на съвместните програми е необходима, защото в днешния свят промяната е към повече интегрални умения. Той е убеден също в нуждата от мрежовия подход. Между двете четения от парламентарната група ще направят своите предложения като, според Вълчев, Националната карта не трябва да се актуализира ежегодно.

Елисавета Белобрадова от "Демократична България" определи предлаганите поправки като стъпка напред в борбата с плагиатството, приближаване на образованието към гъвкавостта на трудовия пазар.

Искаме след тези промени българските университети да са сред първите 1000, после и сред първите 500 в световната класация за научните институти, коментира Румен Гечев от левицата. Между двете четения ще предложат уточнения, свързани с установено плагиатство от ректори. Гечев предлага  предвидената "недостоверност на предоставените научни данни" да се замени с "научни данни от първични изследвания" или "манипулирани научни данни". Да се посочи точно за какви данни става дума и за какво точно се използват тези данни, поясни депутатът. На второ място, зачисляване на докторантурите по научни проекти да е на основата на конкурс, а защитата на докторантурите да е по същите правила, които важат и за общата поръчка на МОН, иска Гечев.

Най-хубавото е, когато се прави докторантура без конкурс, никъде по света няма конкурс, а събеседване с различните кандидати, отговорността кой да бъде избран е на научния ръководител, обясни на Гечев Андрей Чорбанов от ПГ на "Има такъв народ". 

ПГ на "Възраждане" се обяви против промените. Според тях индивидуалната документация за учебния процес и учебните програми, през които са преминали студентите, трябва да се води по друг начин. Могат да възникнат проблеми за студенти, които се  обучават едновременно в две висши училища, предупреди Костадин Костадинов.

Министърът на образованието и науката Николай Денков увери, че промените са доста фокусирани и въвеждат практики, които се използват широко в чужбина. Да не се търси някаква несигурност по отношение на това, което искаме да постигнем, препоръча той. И обясни, че целта е да бъде наваксано изоставането по отношение на методи, използвани в чужбина.

В закона и досега има дефиниция какво е плагиатство, обърна внимание той. Но добави, че действително няма дефиниции за недостоверни научни данни. Министърът настоя законът да не се бави. Ще се вземат предвид всички предложения, които не променят смисъла на закона, обеща той. Българската наука не трябва да бъде подценявана, а да й се помогне да бъдат премахнати препятствията пред нея, за да може да развие потенциала си, подчерта Николай Денков, предава БТА.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай