Издателство Клет България с платформа за онлайн пробни матури по БЕЛ

Учениците могат да тестват знанията си на 16 и 30 април

Издателство Клет България с платформа за онлайн пробни матури по БЕЛ | StandartNews.com
  • Издателството дава възможност на учениците да тестват знанията си с онлайн пробни матури по БЕЛ

На 16 и 30 април ще се проведат две онлайн пробни матури по БЕЛ за 12. клас. Изпитите се организират от издателство Клет България в подкрепа на учениците и са изцяло съобразени с новия формат на Министерството на образованието и науката.

Проектният ръководител от издателство Клет Бояна Табакова гостува в сутрешния блок на телевизия Bulgaria ON AIR  „България сутрин“ и разказа повече подробности за предстоящите тестови матури.

Идеята на издателството е да проверят нивото на учениците към момента, какво ги притеснява и как могат да им бъдат полезни. След явяване на пробните изпити всички ще получат обективна обратна връзка от експерти оценители за цялостното им представяне – както на тестовата част, така и на отворените въпроси и есето/литературното интерпретативно съчинение.

„Подсигуряваме обратна връзка не само с точки, но и с коментар - какви са грешките на ученика, на какво да се наблегне. Това много помага при подготовката за матурите", обясни ръководителят на проекта.

Екипът на издателство Клет наблюдава притеснение у учениците, свързано с новия формат, по който ще се проведе матурата за първа година, а относно новите компоненти, съобразени с МОН, Бояна Табакова изтъкна основните: „Първият компонент - повече задачи със свободен отговор. Тестовите задачи са с намален обем. Има повече задачи, в които има свободно изразяване на позиция, аргументативен текст, сравняване на данни, извличане на информация от тях. Много важен е и последният въпрос, за който учениците имат много притеснения - за създаване на текст.“

Табакова обясни, че тази година учениците могат да избират между два варианта за последния въпрос - създаване на литературно интерпретативно съчинение по дадена тема или есе. И уточни, че друга съществена промяна е тази на точките за успешно полагане на изпита - досега са били 23, а вече са 30.

От издателството организират и онлайн курс "Матурата", който цели отново да бъде в полза на учениците. Обучението ги подготвя за държавния зрелостен изпит по български език и литература и е изцяло съобразено с новия формат на МОН, а ментори са преподаватели от едни от най-елитните софийски гимназии. В курса освен структурираната информация има домашни работи, пробни матури и редица дигитални компоненти и видеоуроци.

Всички ученици, които желаят да се включат в пробните матури на издателство Клет, могат да го направят на съответната дата - на 16 и 30 април, като се запишат на уебсайта матурата.бг.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай