Иновациите в училище - от миене на зъби до 3D

Едва 13 на сто от училищата ни са иновативни

Иновациите в училище -  от миене на зъби до 3D | StandartNews.com

Едва 13 на сто от българските училища са обявени за иновативни, заяви министър Красимир Вълчев. Това са 290 от общо 2400 школа, като част от тях бяха на вчерашната среща на иновативните училища в „София тех парк“. На нея министърът категорично оповести, че ще има направена нова програма и платформа за иновации, където школата ще качват своите иновативни програми. Проблемът е, че в момента сред всички иновации в държавата са възприети както програмите, свзързани с миене на ръце и зъби за опрпеделени обществени групи, така и такива, които са свързани с 3D анимации, чрез които децата ще учат новите технологии. Десетки директори са на мнение, че министерството плаща за привидно иновативна програма, която обучава ученици на неща, които в съседна държава присъстват в учебните програми. „Не може да се третира като иновативна програма нещо, при което просто чиновете не са в квадрат, а за разместени в кръг“, казва директорът на 107 СУ Данко Калапиш.

Сред училищата, които са получили разрешение за иновативно обучение, има такива, които карат деца в малки населени места да си мият лицето и зъбите. Такова например е Садово. В същото време средно училище е въвело начин, по който децата да научават повече за Космоса чрез 3D анимации. Здравословно обучение пък е въвел и директорът на 119 СУ Диян Стаматов, където обаче ситуацията е съвършено различна и родителите получават в реално време информация за това, какво са яли децата им в стола, и заплащат за това по елекпронен път. Според много от преподавателите това не е решение за иновативните училища коетго всъщносх е действителната цел на образованието. В същото време съществуват и училища у на,с където обучението е чрез 3D помагала, където децата научават физиката много по-бързо. Така те се добират до небето и Космоса и научават много по-бързо неща, които връстниците им не могат да усвоят Оказа се, че училищата правят иновации, предимно когато имат над 460 ученици и активно родителско настоятелство. .

От следващата година школата ще могат да кандидатстват допълнително на специална платформа за иновации, разказа просветният министър Красимир Вълчев. Съгласно неговата концепция училищата могат да бъдат 1000 пъти по-иновативни от миинистерството и 100 пъти по-иновативни от регионалните инспектоири по труда. На ппрактика министърът делегира на училищата решението по какъв нов начин да преподават материала. Обеща, че е готов да промени и подзаконовите наредби, за да могат всички да влагат иновациации в училище.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай