И учителите бягат навън

И учителите бягат навън | StandartNews.com

И учителите вече стягат куфари за чужбина. Младите с добър английски могат да си докарат до 6000 долара в Канада. Там най-много се търсят математиците. Близо стотина физици преподават формули в САЩ, а началните даскали се котират най-добре на Острова. Данните изнесе лидерът на Синдиката на българските учители Янка Такева. Тя сподели, че в момента имаме заминаващи преподаватели и за Нова Зеландия, където в момента се търсят 10 000 учители.

Разликата в заплащането, което нашите кадри получават навън, понякога е над 10 пъти. В Канада например един преподавател взема 6000 канадски долара, а в Австрия заплащането на учител е 3500 евро и нагоре, докато средният доход на учителя при нас е 530 лева, разказа Такева.

В повечето случаи става дума за млади хора, които са се дипломирали неотдавна и владеят добре чужди езици. В момента в нашите педагогически факултети се обучават около 10 000 младежи по данни на Националния статистически институт, като на година завършват около 2000.

Едва 1% от тях обаче достигат до класните стаи

Останалите млади преподаватели или избират работа извън училището, или емигрират. В същото време тази година в българските училища е имало 3500 пенсионирани учители на щат, които са още на работа, защото няма кой да ги замени. Други 2500 се очаква да се пенсионират тази година, а в близките 10 г. в заслужен отдих ще излязат близо половината ни преподаватели.

По думите на Такева образователната ни система вече се оголва не само откъм преподаватели по информатика и английски, които от години традиционно не достигат. Тази година има и силен глад за математици и физици, не достигат и начални учители, възпитатели за занималните и педагози за детските градини. "Тези дни имах разговори с Кърджали, където са обявени 8 места за учители по математика и никой не кандидатства", разказва лидерът на синдиката. 9 пък са местата за физици в същия регион. Учители по езици от Сливен, при това с отличия и награди, пък мигрирали към столицата, като по този начин запушват дупките в големия град за преподаватели по чужд език. Такева разказа обаче, че от тази година за първи път е намалял и броят на учителите, които кандидатстват за едно място. Ако досега средното съотношение беше 12-13 души за щат, то тази година е около 5-6 за място, посочва тя. В същото време обаче има училища, които

ежегодно обявяват едни и същи свободни места

за преподаватели, тоест текучеството продължава. Такева разказва, че страната ни вече е изразходвала ресурса си от "резервни учители", тоест такива, които преди време са напуснали системата, за да работят в други сфери. След съкращаването на местата там по време на кризата част от тях се върнаха в училище, но и този резерв е изчерпан, посочва тя. Вярно, има преподаватели, които са на борсите, но в много от случаите те са напуснали системата на образованието преди години и вече са се деквалифицирали. Една от причините за този сериозен недостиг е и липсата на средства за сериозно увеличение на учителските заплати. Има и стратегия за развитие на педагогическите кадри, която е приета от държавата, но не е финансирана, което пречи тя да заработи. "Много разчитаме на премиера, който е обещал 20 млн. за десетпроцентно увеличение на заплатите на всички работещи в системата от първи октомври", казва Такева.

Избраха ректор само за два дни

Само два дни е текъл конкурсът за ректор на Висшето училище по телекомуникации и пощи, съобщиха работещи там. Мандатът на предишния ректор там изтече в началото на годината. След това заради неуредици около избора на нов ректор е назначен временен. На 7 юли той обявява свикване на Общото събрание за избор на нов ректор, като заседанието трябва да се проведе на 10 юли. Реално това оставя само два дни за подаване на документи, както и за запознаване с тях. Кандидатът е само един и бива избран - това е проф. Димитър Радев. Според запознати нужният за това срок е поне 4 седмици според устройствения правилник. Освен това във въпросното Общо събрание липсват три от квотите - на студенти, нехабилитирани преподаватели и администрация.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай