Без глоби за директори заради маска на ученик

Остава обаче хаосът в протокола, по който трябва да се карантинират деца и учители

Без глоби за директори заради маска на ученик | StandartNews.com
  • Безплатни тестове на 10 на сто от преподавателите
  • Остава обаче хаосът в протокола, по който трябва да се карантинират деца и учители

Училищните директори няма да бъдат глобявани, ако някой ученик не носи маска. За това си стиснаха ръцете школските началници, шефът на РЗИ, здравният и образователните министри. Срещата бе поискана от двете организации на училищните директори, както и от синдикатите, които настояха, че не може да им се налага глоба от 2000 лева, при това платена от личните им заплати, ако някое дете не носи маска.
"Купуваме еднократни маски по 80 стотинки и всеки ден ги раздаваме на малките, но те въпреки всичко ги оставят по двора, по пейките, изпадат от джобовете им. Няма как да накараш второкласник да сложи маска, ако родителите му не са го научили или той сам не иска", заяви за "Стандарт" директорът на 51-во СУ Асен Александров. Той посочи, че с РЗИ са се разбрали глоби за директори да има, едва когато не се спазва противоепидемичната обстановка и основните изисквания - организация на часовете с обърнати междучасия, дезинфектанти, шлемове и маски за преподаватели.
"Имахме ползотворен диалог за това, че няма да има санкции за директори, които си гледат съвсем разумно и съвестно работата. Там, където има недобра организация или небрежно отношение, съвсем естествено ще има санкции. Но най-доброто послание от срещата е, че за неносене на маска на ученик няма да бъде директно наказван директорът", коментира Диян Стаматов, председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета. На въпрос кой все пак ще бъде глобен, ако ученик е без маска в коридорите, той посочи, че носенето на маска е лична отговорност и за санкции за това засега не може да става дума. "Всички сме убедени, че няма директор и учител, който да не повтаря по 10-15 пъти на ден, че маска трябва да се носи в закритите помещения", допълни той. От изявленията на представители на здравното министерство стана ясно, че думите за глобяване на директори заради маска на ученик са били извадено от контекста.
Първоначалното решение, свързано с носенето на маски и глобите за училищни шефове, които трябва да извадят по 2000 лева от джоба си за всяко хлапе без маска, предизвика буря от недоволство сред учители и директори. Учители споделяха, че някои деца просто не носят маски и отказват да слагат такива и за това не е редно да плаща училището. Преподавател например разказа, че на направена забележка на ученик от началния курс да си сложи маска, той му подал лист хартия. "Като не я взех, то я отвори и прочете, че джипито му е написал да не носи продължително време маска", каза преподавателят. Учители от ромско училище в столицата пък споделиха, че техните ученици, а и родителите, заявяват: "Нас Господ ни пази", и отказват дори да ползват маските, закупени от училището по причина, че родителите се водят социално слаби. "Има ученици, особено в гимназиален етап, които не желаят и не спазват мерките в училищата, подкрепени от родителите си", писаха директори в социалните мрежи. Заради грешно изтълкуваното правило е взето решение поне веднъж в месеца да се правят срещи между МОН, РЗИ и училищни директори. РЗИ и Здравната каса пък са се споразумели да направят PCR-тестове на десет на сто от учителите безплатно, като все още не е ясно дали това ще е на произволен принцип, или само сред тези, които са били контактни със заразени ученици.
В същото време стана ясно е, че има огромен хаос с протокола, според който се карантинират ученици и учители в случаи на Ковид. До момента броят на поставените под карантина надхвърля 500, но все още не е ясно защо в едни случаи например класът се поставя под карантина, а учителят не. Или се поставя и учителят, но не и неговите колеги, с които е обитавал една и съща учителска стая.
Оказа се например, че според инструкциите на РЗИ ученикът може да е под карантина, но неговите родители спокойно да ходят в офиса си и никой няма да ги тества за Ковид-19, ако сами не решат да го направят. Ако ученици в началното училище минат под карантина, с тях под карантина отива и класният ръководител. В същото време, ако дете в прогимназията покаже положителна проба, класът се карантинира, но не и учителите му, защото те са били с шлемове, когато са преподавали. По този начин преподавателите могат да обучават и други класове на живо, а в същото време да изнасят часове по отделните предмети онлайн на децата, които са под карантина. В социалните мрежи самите учители коментираха двойния стандарт при прилагането на мерките за карантина в училище.
Сигнал за суматохата би директорът на 107-мо СУ Данко Калапиш, в чието училище бяха открити учители с положителни проби за опасното заболяване. Той разпореди карантина на четири от паралелките, които ще учат дистанционно, но останалите продължават да ходят в клас. Малко по-късно, вече в неделя, директорът оповести, че от тестваните други учители двама са с Ковид-19, но без симптоми. Съгласно протокола на РЗИ в този случай пък под карантина остават учителите, но не и паралелките. Много от директорите определят алгоритъма, разписан от РЗИ за училищата като витиеват и хаотичен, но в сряда от инспекцията са обещали да публикуват на сайта си по-точни правила. Към момента не е ясно и какво става с децата, които ходят на частни уроци в школи извън училището, където се събират седмокласници или абитуриенти от няколко школа - ако един от учениците там е с Ковид, това означава ли карантина на всички деца от групата и на техните съученици от няколко различни училища, както и на учителите им, или не. Същото важи и за различни кръжоци, спортни занимания и музикални школи, които отвориха врати след дълго прекъсване. Част от децата в 11 и 12 клас пък вече работят, най-често в заведения, или карат учебна практика, и ако те заболеят, няма яснота какво се случва с колегите им и с техните семейства.

Отлагат атестациите

Засега МОН все още предвижда присъствено провеждане на състезания и олимпиади, което може и да се промени в зависимост от епидемичната обстановка. Все още обаче не е предвидено да започнат присъствени квалификации на учителите, а атестирането им, което трябваше да се случи тази година, ще се забави поне с още една. Причината е, че за да премине през атестация, даден учител трябва да събере определен брой точки от квалификации, което няма как да се случи в условия на Ковид-19. Другият аргумент е, че е предвидена прекалено широка комисия по атестирането от различни институции, което също не е възможно при извънредна обстановка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай