А1 награждава най-добрите дигитални училища

Отличията ще бъдат връчени в три категории. Предвидена е и специална награда за „Иновативна идея“

А1 награждава най-добрите дигитални училища | StandartNews.com
  • Най-добрите дигитални училища ще бъдат наградени в конкурс за дигитален урок, дигитален проект и дигитална организация на преподаването
  • Телекомът ще отличи по две училища във всяка от трите категории и предвижда специална награда за „Иновативна идея“

A1 стартира конкурса „Дигитално училище на България“, който търси да отличи най-добрите практики, въведени от българските училища при дистанционното обучение в България. Това са учебните заведения, които подпомагат усвояването на знания посредством технологии и иновации. Целта на компанията е да отличи най-изявените от тях, които трансформираха дистанционното обучение във възможност и катализатор за дигитализация на образователната система у нас. Инициативата се организира съвместно с фондация „Заедно в час“ и разчита на медийната подкрепа на Дарик, Dir.bg, Investor Media Group и MediaBricks.

А1 ще излъчи 6 училища-победители от цялата страна в общо 3 категории, като във всяка ще бъдат връчени по две награди – на училище от голям град (София и областни градове) и от малко населено място. Желаещите да участват вече могат да подадат своите кандидатури на www.a1.bg/digital-schools, като крайният срок е 15.11.2021 г. Експертно жури ще оценява заявките по предварително зададени критерии.  

„Преподавателите за кратко време преминаха към дистанционно обучение и вложиха изключително много енергия, за да не прекъсва учебният процес. Ние от А1 оценяваме това и искаме да отличим най-вдъхновяващите, иновативни и практични дигитални решения в българското образование чрез конкурса за дигитални отличници.“ С тези думи се обърна към потенциалните участници Илияна Захариева, директор „Корпоративни комуникации“ в А1 България.

Категориите, в които ще се търсят дигиталните отличници, са три: „Дигитален урок“, в който ще бъдат отличени алтернативните методи на обучение и нестандартните подходи при усвояване на материала - какво са научили учениците, как и защо е било полезно за тях. Втората категория е „Дигитален проект“ - дългосрочно реализиран проект за дигитално образование, включително примери за успешно дистанционното обучение. Третата е „Дигитална организация на преподаването“, в която учители са реорганизирали работата си така, че да включва повече елементи на дигитализация.

Наградите, предоставени от А1, са интерактивни дъски за обучение, които допълнително ще стимулират учебния процес и неговата трансформация. Организаторите предвиждат и специална награда за креативна идея.

Проектите ще бъдат оценявани от експертно жури от доказани специалисти в областта на образованието и дигиталните технологии. Сред тях са д-р Нели Колева, ръководител на екип  „Стратегически партньорства“ в „Заедно в час“, Ева Майдел – инициатор и член на сдружение „Образование България 2030“ и координатор на Мрежата на младите евродепутати от Европейската народна партия (ЕНП), д-р Ваня Кастрева, началник на Регионалното управление на образованието (РУО), проф. д-р Галин Цоков, преподавател по управление на образованието в ПУ „Паисий Хилендарски“ и водещият на предаването „Директно“ по Bulgaria ON AIR Димитър Абрашев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай