1100 лв. за професор в Алма матер

Софийският университет вдигна заплатите

1100 лв. за професор в Алма матер | StandartNews.com

Академичният съвет на Софийския университет взе решение да увеличи заплатите на преподавателите средно с 13 на сто. Увеличението ще влезе в сила със задна дата – от 1 януари.

Дори и с този ръст обаче заплатата на професор става 1100 лева, след като преди е била 1010. Доцент ще се разписва срещу 980 лева при 890 лв преди. Неотдавна голяма търговска верига обяви, че назначава касиерки със стартова заплата 1200 лева.

Най-голям в процентно измерение е ръстът при асистентите – от  700 на 820 лева. От СУ обясняват, че са искали да увеличат предимно парите на хората с най-ниски заплати. От години във всички български университети е проблем намирането на асистенти, защото те започват с много ниски доходи и никой няма мотивация да започне работа там.  

Има ръст и в заплащането на хората, които заемат ръководни длъжности и за това им се полага допълнително възнаграждение. Ректорът например вече ще взема допълнително 920 лева до края на мандата си, което като сбор с професорската му заплата прави 2020 лева. Заместник-ректорите ще се подписват срещу 850. Ръководител на катедра до 10 души ще получава 120 лева над заплатата си.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай