Вижте как вирус напада компютрите ни

Фалшиви съобщения за неплатени фишове биват изпращани от името на Пътната полиция

Вижте как вирус напада компютрите ни | StandartNews.com

МВР и ГДБОП предупредиха за масово разпространение на компютърен вирус.

Фалшиви съобщения за неплатени фишове биват изпращани  от името на Пътната полиция.

Мейлите да не се отварят от получателите, а веднага да бъдат изтривани, предупреждават от МВР.

Потребителите получават електронно писмо от КАТ, в което пише, че имат фиш за глоба или акт, който трябва да бъде платен. При отваряне на приложения документ, който уж съдържа фиш, компютърът или съответното мобилно устройство се заразяват с вирус, съобщиха от Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“.

Органите на реда припомнят, че Пътната полиция няма практика да изпращат актове или фишове на електронната поща на шофьорите-нарушители.

Засегнати са хиляди хора.

За атаката е използван сървър в Германия, съобщиха от ГДБОП. Няма хакнати сървъри на МВР, обяви Явор Колев, началник на отдел „Компютърни престъпления“ към ГДБОП. Хакерът обаче е създал чрез програма имейл, който наподобява този на МВР.

Министерството на вътрешните работи предупреди, че ако потребител е отворил прикачения файл в полученото писмо, трябва незабавно да сканират компютъра си с антивирусна програма или да го преинсталират. От ГДБОП съветват и да бъдат променени абсолютно всички пароли, които се използват в интернет. Въпросният "троянски кон" има за цел да открадне именно паролите за електронни пощи, социални мрежи и интернет банкиране. 

Вече е установена връзка с германската хостинг компания, чийто сървър е бил използван за спам атаката.

Успоредно върви и втора хакерска атака, свързана с сексуално изнудване по интернет, съобщиха от ГДБОП и призоваха тези мейли също да бъдат изтривани.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай