В топ 5 сме по жертви на трафик

Жертвата на трафик с цел принудителен труд е най-често мъж в активна възрас

В топ 5 сме по жертви на трафик | StandartNews.com

Забелязва се тенденция за устойчиво нарастване на жертвите на трафик с цел принудителен труд. Това каза пред „Хоризонт“ Камелия Димитрова, секретар в Националната комисия за борба с трафика на хора. Тя цитира данни за деветмесечието на настоящата година от съдебната статистика, според които у нас има регистрирани 387 жертви на трафик. По-голямата част от тях – 258, са с цел сексуална експлоатация, а в 56 от случаите се касае за принудителен труд или трудова експлоатация.

И в последния доклад на Европейската комисия обаче страната ни остава сред основните пет държави източници на жертви на трафик - след Румъния, Нидерландия, Унгария. Расте броят на жертвите на трафик от страни извън ЕС.

Жертвата на трафик с цел принудителен труд е най-често мъж в активна възраст, затова и информационните кампании на комисията за борба с трафика на хора са насочени към лица, търсещи работа в чужбина и безработни лица, поясни Димитрова. Тя посочи, че се работи много активно с бюрата по труда.

Намалява броят на идентифицираните деца жертви на трафик, сочат още данните на Националната комисия за борба с трафика на хора. В сравнителен план общо за Европа делът на децата жертви на трафик у нас е по-нисък. Децата по-рядко се използват с цел сексуална експлоатация, защото в редица страни проституцията е легализирана, а когато има такива случаи, се касае обикновено за подправени документи, за да се прикрие реалната възраст.

Международният трафик на хора се разплита изключително трудно, доколкото е сложно престъпление, минаващо през няколко граници и с няколко нива на организация, отбеляза още Камелия Димитрова. В България по-големият дял от това престъпление е с транснационален характер. За миналата година 56% от съдебните производства са били такива.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай