Удариха и бургаска кабеларка за авторски права

Срещу кабелния оператор е образувано досъдебно производство още през септември миналата година

Удариха и бургаска кабеларка за авторски права | StandartNews.com

Заради драстично нарушаване на авторските и сродни права на две национални телевизии и с разрешение на Районния съд в Бургас полиция претърсва и изземва компютри, техника и документи от офисите на кабелния оператор „RN медия груп“. Действията се извършват под наблюдението на прокуратурата и служители от „Киберсигурност“ към ГДБОП с логистичната подкрепа на Европол, НАП и КРС, предаде БНР.

В 10 часа тази сутрин, малко преди новинарската емисия на бургаския кабелен оператор, районен прокурор, полиция и служители на ГДБОП започнаха претърсване в централния офис на телевизия RN и абонатна станция.

Срещу кабелния оператор е образувано досъдебно производство още през септември миналата година, каза говорителят на Апелативната прокуратура Йовита Григорова.

„Случаят касае драстични нарушения на авторските и сродни права на две национални телевизии. Налице са доказателства за причиняване на значителни финансови щети в размер на няколко милиона лева. Тепърва предстоят назначаването на сложни експертизи, които ще установят конкретния размер на причинените щети. Възможно е да се стигне и до по-тежка квалификация на извършеното престъпление“, отбеляза тя.

В отговор собственикът на „RN медия груп“ Георги Стоянов заяви: „bTV и Nova сами са избрали да бъдат със статут „must carry“, т.е. да бъдат задължителни за разпространение от всички видове телевизионни платформи. При условие, че те са задължителни, няма как да бъдат и платени“.

Утре от ВКП се очаква да оповести още данни по този случай.

Подобна акция е извършена не само в Бургас.

Екипи на ГДБОП и прокуратурата влязоха около 10 часа в офиси на кабелна телевизия със седалище в Благоевград, която оперира на територията на Благоевград, Кюстендил, Дупница, Бобов дол, Гоце Делчев и други градове в Югозападна България.

Засега от Окръжна прокуратура-Благоевград не дават официален коментар, тъй като процесуално-следствените действия продължават и в момента, заяви говорителят на прокуратурата Весела Стоилова.

"На този етап не бихме могли да коментираме, освен че се извършват действия съвместно с ГДБОП, НАП и Комисията за регулиране на съобщенията. Утре, в 11 часа, от Върховна касационна прокуратура ще излязат с официална информация", каза тя.

Абонатите на кабелния оператор, който доставя и интернет в много градове в Югозападна България, са над 5 хиляди.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай